Федералният резерв на САЩ повиши основната американска лихва


Федералният резерв на САЩ повиши основната американска лихва
Снимка: iStock/Guliver

3089

Федералният комитет за операциите на открития пазар FOMC на Фед на САЩ обяви, че е повишил основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до диапазон между 0,25% и 0,50% спрямо досегашния диапазон 0,00-0,25%. Това е първо вдигане на лихвите от 2018 година. Очакват се 4 пъти по-високи лихви в САЩ

"Руското нашествие в Украйна причинява огромни човешки и икономически трудности. Последствията за американската икономика са много несигурни, но в краткосрочен план инвазията и свързаните с нея събития вероятно ще създадат допълнителен възходящ натиск върху инфлацията и ще натежат върху икономическата активност", отбеляза Фед след края на заседанието, предаде БНР.

Централната банка на САЩ добави, че очаква да продължи постепенно да повишава лихвите през цялата настояща година, като тя "предвижда, че текущите увеличения на целевия лихвен диапазон ще бъдат подходящи".

Фед сигнализира, че предстоят шест нови увеличения до края на годината (с по 25 базисни пункта?). Това предполага, че в края на 2022 г. федералната фондова лихва може да достигне диапазона между 1,75 и 2,00%.

Въпреки това Федералният резерв подчерта, че ще бъде готов да "коригира позицията си", ако се появят рискове, които "могат да попречат на постигането на целите на централната банка", включващи достигане на максимална заетост и инфлация в размер на 2 на сто в дългосрочен план.

На пресконференция след края на заседанието председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че „въпреки че руското нахлуване в Украйна и свързаните с това събития представляват риск за спад на икономическата активност, членовете на централната банка продължават да предвиждат солиден растеж", визирайки прогнозите за реалния брутен вътрешен продукт на САЩ.

Освен това Пауъл отбеляза, че средната прогноза на Фед за реалния растеж на БВП на САЩ "възлиза на 2,8% за тази година, на 2,2% за следващата и на 2% за 2024 година".

Той също така каза, че Фед "очаква пазарът на труда да остане силен, като средната прогноза за нивото на безработица е то да спадне до 3,5% до края на тази година и да остане близо до това ниво след това".

Според Джером Пауъл инфлацията в страната вероятно ще остане висока за по-дълго време, отколкото очакваше първоначално централната банка, в резултат на руската военна намеса в Украйна.

Той уточни, че вероятно инфлацията ще остане висока до средата на тази година и ще започне да намалява в края на 2022 г., като след това ще спадне "по-рязко" през следващата година.

Шефът на Фед отбеляза, че въздействието на конфликта между Русия и Украйна върху САЩ все още е несигурно, но предупреди, че ще удари американската икономика "по редица канали", включително причинявайки краткосрочен натиск за повишаване на инфлацията поради нарастващите цени на енергията.

Председателят на Фед също така каза, че централната банка планира да намали размера на баланса си на предстояща среща, който огромен финансова баланс беше натрупан чрез серията програми за т.нар. "количествени улеснения" (ежемесечните покупки на американски държавни облигации и на ипотечно-гарантирани книжа) по време на коронавирусната криза. Рекордна инфлация в САЩ

Пауъл отбеляза още, че Федералният резерв е постигнал напредък по плана си за намаляване на своя баланс на срещата тази седмица и очаква скоро да обяви намалението.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички