Очакват се 4 пъти по-високи лихви в САЩ


 Очакват се 4 пъти по-високи лихви в САЩ
Снимка: iStock/Guliver

7257

Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти четири пъти тази година и ще започне процеса на намаляване на финансовия си баланс още през юли, посочиха икономисти на Goldman Sachs. Доларът близо до нов връх след действията на Фед

Изследователският отдел на американската инвестиционна банка по-рано прогнозира, че Фед ще повиши федералната фондова лихва през март, след това през и юни и през септември, но сега вече очаква и четвърто повишение през декември, с което лихвата ще бъде повишена с общо 100 базисни пункта (с 1%) спрямо текущия рекордно нисък диапзон 0,00-0,25%.

Прогнозираният от Goldman Sachs лихвен процент е само скромно над пазарните очаквания за 2022 г., "но разликата нараства значително през следващите години", написа икономистът на инвестиционната банка Ян Хациус, предаде БНР.

Търговците и инвеститорите увеличиха залозите си за повишаване на лихвените проценти тази година, след като оповестените през миналата седмица протоколи от заседанието на Федералния резерв на САЩ през декември предполагат по-рано от очакваното повишение на лихвите и възможността Фед да започне да намалява притежаваните от централната банка ценни книжа за цели 8,8 тлрн. долара по-рано, отколкото мнозина първоначално смятаха.

Прогнозата на Goldman Sachs е в съответствие с пазарните цени, които показват близо 80% шанс за първото след началото на пандемията повишение на лихвите да бъде факт през март и близо 50% вероятност за четвърто увеличение през декември, според финансовия инструмент FedWatch Tool на Чикагската борса CME. Търговците на пазара на фючърси на федералните фондове дори виждат непренебрежамата вероятност от 22,7% за пето увеличение на американската лихва тази година. Банките повишават таксите от Нова година

Goldman Sachs вече очаква свиването на финансовия баланс на Фед да започне през юли, по-рано от предишната прогноза за декември, но икономистите на банката казаха, че този процес на продажби на активи, закупени по време на стимулиращите мерки заради Covid криза, може да започне дори по-рано. Президентът на Фед на Сан Франциско - Мери Дейли, посочи в петък, че тя може да види как централната банка свива баланса си за над 8 трилиона долара скоро, след като повиши основните си лихви веднъж или два пъти.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички