Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация


Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация
Снимка: iStock

26068

"Българската икономика влиза в доста тежък период. Ключова е препоръката на МВФ за реформа в пенсионната система, за която е ясно отдавна, че е една цъкаща бомба. Всички добавки и помощи са напълно изядени от инфлацията. Системата трябва да се промени, да има нов модел и структура, за да не изпаднем отново в трудно положение при следваща икономическа криза". Tова каза в ефира на Nova News икономистът Преслав Райков. МВФ препоръчва прогресивен данък върху доходите в България

МВФ препоръчва да се въведе необлагаем минимум - нещо, което отдавна се обсъжда у нас, за да се облекчат хората с най-ниски доходи.

"Когато разликата между ръста на БВП, който се предвижда, и инфлацията е в 3 до 5 пъти и инфлацията значително превишава този показател, тогава имаме риск от стагфлация. Това трябва да се вземе предвид. Това е слаб икономически растеж, изпреварващ ръст на инфлацията, съчетано с безработица и със спад на покупателната способност", каза икономистът Румен Гълъбинов.

Преди седмица БНБ понижи прогнозата си за ръста на икономиката до 2.1%. 10,4% пък се очаква да достигне средногодишната инфлация в България през 2022 г.

Относно диференцираната ставка за ДДС Райков подчерта, че идва от COVID времената. Според него по-скоро трябва да се вземат мерки за намаляване на ДДС ставките за всички сектори, не само за определени.

Държавата се нуждае от нови източници на приходи - нови инвестиции, привличане на нови външни и вътрешни инвеститори и създаването на добавена стойност. Само това може да победи инфлацията и кризата в дългосрочен план. Всички друго е закърпване на бюджета - вземане от едно място и прехвърляне в друго, обяснява Преслав Райков. Германска агенция: Икономическото развитие на България е под риск

Той смята, че по-бързо трябва да бъдат прекратени държавните помощи за бизнеса и след летния сезон той отново да заработи по обичайния начин.

Според Райков в дългосрочен план е нужна подкрепа и максимално насочване на ресурс към сектори, които са структуроопределящи и носят висока добавена стойност - минно-добивната промишленост, зърнодобива. При настоящите условия страната ни може да спечели много от тях.

За Гълъбинов помощите за бизнеса не е добре бързо да спират и поне до средата на годината е хубаво да се получават. "Добре е още тази година да се получат и доходи от Плана за развитие", отбеляза той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички