5 бързи начина да подобрите финансите на домакинството си


5 бързи начина да подобрите финансите на домакинството си
Снимка: Michael Longmire/Unsplash

7089

Всички знаем, че трябва да пестим парите си за трудни времена, дори икономистите ни съветват това, но дали всеки от нас спазва това. Винаги изниква някой непредвиден разход и отлагаме заделянето за следващия месец. Ако не сте достатъчно внимателни може да се озовете в много неприятна ситуация. Но винаги има решение...

Нали не очаквате да ви засипем с куп истории за невероятен успех, бляскаво сбъдване на желания и т.н.? Предпочитаме да ви дадем дребни но ценни съвети. Един умен мъж някога бе казал "Най-хубавото нещо на това да имаш пари е, че няма да мислиш за тях".

Вземете своята карта за лоялен клиент в супермаркета и купувайте храната си наведнъж.

Омръзна ли ви да чувате въпроса "Имате ли карта за отстъпки"? Е, досадно е, но си има причина тези карти да съществуват и хората да ги използват. По този начин печели супермаркета, но печелите и самите вие.

Понякога тези на пръв поглед дребни отстъпки могат да донесат значителна печалба за вас в края на касовата бележка. Гледали ли сте клипове, в които хората пазаруват наведнъж и приготвят ястията си за седмицата с едно готвене? Е, не го правят просто така, а именно защото това пести пари. Капка по капка, вир става.

Вдъхнете нов живот на старите си мебели и ги продайте

Случвало ли ви се да се качите на тавана и да заварите онова старо бюро, което щеше да го ползва сина ви, но така и не стигнахте до него? В днешно време е изключително разпространено под формата на хоби реставрирането и вдъхването на нов живот на стари мебели.

Малко боя, малко напукан ефект, нови дръжки тук и там, един надпис винтидж и сте готови. Идея си нямате колко бързо се продават този тип продукти... А погледнахте ли им цените? Уау, това стари мебели ли са наистина? А ако случайно пък се окажете талант, защо да не продължите да купувате такива мебели и да го превърнете в нещо като мини бизнес. Само си представете!

Лекото орязване на бюджета за забавления може да направи чудеса

Във времена на криза всеки гледа как да "стегне коланите". Но защо трябва времената да са лоши и чак тогава да се замислите? Планирайте, започнете да пестите по малко, пропуснете едно кафе с приятели, не яжте тази седмица на ресторант, този филм наистина ли е толкова добър, че да си заслужава парите за кино.. А защо да не извървите и допълнителна крачка?

Научете се как да играете хазарт разумно и отговорно за да не пилеете пари, които така или иначе може би нямате.  Водете си записки и ще видите колко всъщност може да спестите пропускайки едно забавление на седмица в рамките на една година.

Разменете тези вещи, които вече не ви трябват

Помните ли онзи лаф, който казваше, че боклука за едни е злато за други? Колко неща има около вас, които само стоят и събират прах? А дали някой друг няма нужда от тях? Попитайте хората около вас дали имат нужда от вашите вещи, или дали познават някой, който има нужда.

А когато се намери заинтересовано лице, просто трябва да поставите условие - пари или нещо друго в замяна. Няма по-лесен начин да се отървете от ненужното, без да го изхвърлите.

Почивка извън сезона или за по-малко от половината цена

На последно място, но не най-маловажно е кога да излезете в отпуск и как да прекарате почивката си. Ако решите да разгледате оферти за почивка извън сезона, може да останете просто изумени.

На планина през лятото? Няма ски, няма хора.. Хотелите са празни, ресторантите също. Как привличат хора ли? Ами просто намалят цените. Същото е и да отидете на море в края на лятото или началото на есента - ще избегнете лудницата, ще намирате винаги място на плажа, и най-хубавото - ще платите едва частица от онова, което бихте извадили в разгара на сезона. Представете си колко пари можете да спестите на година ако практикувате този тип почивка.

Заключение

Има множество начини да забогатеете, но не всеки от тях е легален. Затова ви препоръчваме да следвате тези принципи и ще видите колко много ще ви помогнат. Истината е, че независимо колко пестеливи сме, то винаги ще се намери нещо, за което да трябва да похарчим средствата си.

Но е по-добре да ги има, отколкото да ги няма, нали? Когато придобиете един такъв навик, много скоро дори няма да забелязвате, че полагате усилия да пестите средства. Но когато се обърнете назад или бръкнете в касата ще видите, че всяко усилие си е струвало.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички

Най-четени новини


виж всички