Банките у нас увеличиха двойно лихвите по отпуснатите ипотечни кредити


Банките у нас увеличиха двойно лихвите по отпуснатите ипотечни кредити
Снимка: iStock

26813

Банките са започнали да повишават лихвите по кредитите – както на новоотпуснатите, така и по старите заеми. В някои случаи скокът на лихвата от септември дори е двоен. За това съобщиха в социалните мрежи изненадани клиенти, с кредити сключени преди години.

За почти двоен ръст се оплакал потребител на "Уникредит Булбанк", като без да го уведоми, банката е увеличила този месец лихвата на ипотеката му в евро от 2.9% на 5.16%. Същото е станало и с потребител на "Прокредит Банк", която още в края на август е предупредила, че заемът му поскъпва с процентен пункт (по-точно с 0.98%) заради увеличение на индекса EURIBOR, свързан с лихвата. Това е и причината и ПИБ да увеличи в началото на октомври с 0.5 процентни пункта лихвата на всички свои бизнес клиенти. ОББ също вдига от този месец с 0.11 процентни пункта ипотеките за нови клиенти. Заедно с това банките спряха и промоциите си от лятото за жилищни и потребителски заеми. Банките свалят все повече оценките на имотите

Хората и фирмите, теглили заеми преди години, са неприятно изненадани от бързата реакция на българските банки след решенията на ЕЦБ от юли и септември да увеличи основната лихва в опит да овладее инфлацията. Банковите експерти уверяваха, че тенденцията към ръст на лихвите у нас ще върви плавно, като първо ще се вдигне доходността по депозитите, след това лихвата на новоотпуснатите заеми и едва след това – на старите заеми. Също и че при конкуренцията между банките у нас, няма да бързат да оскъпяват заемите за своите клиенти. Няколко банки вдигат таксите двойно

Защо лихвите скочиха толкова бързо?

Причината за бързия ръст на лихвите по действащи заеми е начинът, по който те се формират. Той е уточнен в договора с банката и е добре хората с кредити да проверят какво пише в него, като условия и колко често в годината лихвата може да бъде променяна.

Тези с фиксирани лихви по заемите могат да бъдат спокойни. Техният дял от отпуснатите заеми у нас обаче е минимален и почти няма дългосрочен кредит с фиксирана лихва, или ако има, действа първите години от погасителния план. За първи път в България: Жилищен кредит с 30 години фиксирана лихва

В повечето случаи лихвата е съставена от 2 компонента – плаващ и фиксиран, и именно първият последните месеци расте нагоре. При някои банки това е пазарният индекс EURIBOR (средното лихвено ниво, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро). При други е средната лихва по депозитите в банките у нас, обявена от БНБ всеки месец, при трети – основния лихвен процент (ОЛП), а при четвърти – комбинация от параметри, пише вестник "Сега".

EURIBOR в последните 7 години беше с отрицателна величина, но от няколко месеца тръгна нагоре – в момента е 1.3% за тримесечния индекс, 1.8% за шестмесечния и 2.6% за 12-месечния. Основната лихва 6 поредни години беше 0, но от октомври е 0.49%. Затова теглилите левови кредити от банки, които се водят от EURIBOR и ОЛП, ще са първите и най-потърпевши от политиката на затягане на кредитирането. А ако заемите са в евро – със сигурност лихвата е обвързана с EURIBOR. Край на безплатните услуги в банките, как се промениха цените?

Повечето банки у нас са приели за база при определяне на лихвите по кредитите средно месечните нива на лихвите по депозитите, които засега почти не са помръднали, макар че някои по-малки банки предприеха повишение на доходността на спестяванията.

Възможно е банките да повишат фиксираната компонента, като обявят, че има условия на повишен риск. Това правеха в годините с нулеви лихви по депозитите и минусови пазарни индекси, вместо пропорционално на тях да намаляват лихвите по заемите.

Кредитни експерти съветват да прочетете отново договорите си, за да си припомните не само референтния лихвен процент, избран от банката за определяне на лихвите по заемите, но и кога да очаквате промяна в размера му. Някои банки правят промени в лихвите по заемите само веднъж в годината, други – 2 пъти или 4, а има три банки, обявили, че ще ги преразглеждат всеки месец. Освен това банките реагират различно на изменение на референтния индекс – някои са определили, че ще променят лихвата по действащите заеми, когато изменението на референтната лихва е с над 50 базисни пункта, други с 30, трети с 25. Кога да рефинансирам кредита си?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

БНБ предупреди за риск при жилищните кредити

Жилищните кредити вече са 1/5 от всички кредити у нас

Жилищните кредити удариха нов рекорд

Банките отново вдигат таксите, кои услуги поскъпват най-много

Българите теглят все по-големи ипотечни кредити

Жилищните кредити са все по-евтини

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички