БНБ предупреди за риск при жилищните кредити


БНБ предупреди за риск при жилищните кредити
Снимка: iStock

19023

Кредитите за домакинства продължават да нарастват с ускорени темпове, особено в сегмента на жилищните кредити, посочват от БНБ. Запазването на текущите темпове на кредитен растеж при настоящите нива на реалните лихвени проценти създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта, което при вече ясно очертаната тенденция към промяна на лихвения цикъл може да се отрази негативно върху способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да доведе до нарастване на необслужваните кредити и обезценките при потенциално влошаване на икономическите условия, гласи съобщение на централната банка.

В отговор на това Управителният съвет на БНБ определи нивото на антицикличния капиталов буфер за предоставяните от банките заеми на ниво 1,5% през второто тримесечие на 2023 г. Още през 2021 г. БНБ увеличи нивото на антицикличния буфер на 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,5% от 1 януари 2023 г. За периода до края на третото тримесечие на 2022 г. равнището на антицикличния буфер се запазва на ниво от 0,5%. След това банките ще трябва да заделят повече резерви за отпусканите от тях кредити.

Предвид на запазващата се висока кредитна активност и несигурността по отношение на развитието на икономическата среда, антицикличният капиталов буфер на ниво от 1,5% през второто тримесечие на 2023 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките, посочват от БНБ.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички