Жилищните кредити са все по-евтини


Жилищните кредити са все по-евтини
Снимка: iStock

8021

Ипотечен заем с фиксирана лихва от 2% за първите 18 месеца от срока му предлагат на банките в България. Така лихвите по кредити за покупка на жилища достигнаха поредни рекордно ниски равнища. След изтичане на този промоционален срок лихвата също остава ниска – 2,3%. Ако към лихвата бъдат прибавени всички такси на банката за отпускане и обслужване на кредита, неговият годишен процент на разходите (ГПР) остава под 3%, или по-точно 2,78%.

Заеми за покупка на къщи и апартаменти при изгодни условия и ниски лихви предлагат всички банки в страната. А разликите в лихвите не са големи. Ако човек иска да вземе кредит в размер на 100 000 лв., за да купи имот и да го изплати за 15 години, може да намери много оферти с месечна вноска от около 700 лв. Ако вземе същия заем за 20 години, вноската става около 550 лв. на месец.

Конкретната лихва и размерът на месечната вноска за изплащане на заема зависят от много фактори. Най-важният е стабилността и размерът на доходите на човека, който иска кредит. Ако има висока заплата и работи в стабилна сфера, като информационните технологии например, човек може да получи кредит при по-ниска лихва. Банките приемат, че и хората, които работят в големи търговски вериги и в държавната администрация, също са със стабилни доходи.

Лихвата по заема зависи и от други фактори като например получава ли клиентът заплатата си в банката, от която иска кредит, ползва ли кредитна карта на тази банка и др. Затова всеки клиент трябва сам да прецени коя банка е най-подходяща за него, когато реши да вземе кредит.

При избора на банка трябва да прецените и какво финансиране може да получите. Най-често банките отпускат заеми в размер до 80% от цената на имота. Останалите 20% трябва да бъдат осигурени от кандидата за кредит. Банките финансират по-голям процент от цената при покупка на качествени жилища в големите градове, защото пазарът на имоти там е по-активен. Опасно ли е купуването на имот на 100% с кредит?

Но ако човек иска да купи панелка в малко селище, ще трябва да осигури като самоучастие по-голям процент от цената на имота. Размерът на отпусканите от банките суми зависи и от това дали клиентът иска да гарантира връщането на заема само с купувания имот или е готов да отговаря с цялото си имущество.

При избора си на банка човек трябва да прецени и за колко време ще може да върне заема. На пазара има оферти за ипотечни заеми със срок до 35 години. Но колкото по-бързо човек може да си позволи да изплати кредита, толкова по-добре, защото ще плати по-малко лихви. Повечето банки са сложили максимална възраст на клиента, до която трябва да изплати заема. При някои банки прагът е 70 години, а при други искат жените да са максимално на 60 години.

Заемите за жилища остават най-търсените

Най-голям ръст има при заемите за жилища. За година банковите кредити за граждани за суми между 100 000 лв. и 250 000 лв. са нараснали със 17,3%, показват данните на БНБ. Тези заеми са се увеличили с 5657 броя за година и в края на декември са 38 263 броя. Такива кредити хората най-често взимат за покупка на апартаменти и къщи. Някои хора със свободни професии като адвокати, нотариуси и лекари с частни кабинети взимат заеми като физически лица, които използват в бизнеса си. Но най-често те също са за покупка на имот – за офис или за лекарски кабинет. Какъв е най-безопасният начин за покупка на имот

Общата сума на отпуснатите от банките средства чрез заемите в размер между 100 000 и 250 000 лв. за година нараства с над 18%, или с 848 млн. лв., показват данните на БНБ. Оказва се, че над 53% от общия ръст на заемите за домакинствата в рамките на година се формира именно от тези кредити.

На второ място по ръст са заемите за граждани за суми между 250 000 лв. и 500 000 лв. Повечето от тях също са за покупка на имоти, но за по-луксозни къщи и апартаменти. За година тези заеми нарастват със 17% и доближават 4100 броя. А общата отпусната чрез тях сума се увеличава с 16,8%, или с над 191 млн. лв. Жилищата в София поскъпват най-бързо

Тези заеми стават все по-популярни сред хората с високи доходи, защото след като останаха по-дълго време вкъщи заради пандемията, разбраха колко е важно да имат просторен и удобен за цялото семейство дом. Тази тенденция става още по-ясна в края на 2020 г., когато за едно тримесечие тези заеми са се увеличили с 5,7%.

Третото място е за заемите за суми между 50 000 и 100 000 лв., които за година нарастват с над 11%. Чрез тях за година банките са отпуснали допълнително 500 млн. лв. на домакинствата. При останалите заеми за граждани ръстът е или значително по-малък, или дори има спад.

Намаляват както малките кредити за граждани за суми до 10 000 лв., така и най-големите за над 1 млн. лв. Малките заеми са по-малко, защото хората ограничават покупките на стари коли и ремонтите, ако нямат налични пари. А при необходимост от малки суми използват кредитните си карти. Заможните хора пък, които могат да си позволят да изплащат кредит за над 1 млн. лв., все по-рядко въобще имат нужда от заем.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83233
 • GBP
  1
  2.2729
 • JPY
  100
  1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички