Таньо Марковски: Най-безопасният начин за покупка на имот е да се консултирате с професионалист


Таньо Марковски: Най-безопасният начин за покупка на имот е да се консултирате с професионалист
Снимка: iStock/Guliver

7457

Таньо Марковски е Експерт в областта на недвижимите имоти с 12-годишен опит в сферата. Участвал е в някои от емблематичните имотни сделки във Варна и региона.

Собствен имот или имот под наем - кое от двете бихте препоръчали на младите и активни хора?

Със сигурност собствен е в пъти по-добре и по-изгодно. Мога да го кажа и от собствен опит. Петнадесет години живях под наем в град Варна, в нормални двустайни жилища. Платих 82 000 лева за наеми през този период. Преди 15 години апартаментите бяха на много по-ниски цени. От тогава до сега цените на апартаментите са се вдигнали с над 100% от тогавашната цена. Когато човек няма събрани пари, за да купи жилище се страхува от кредит или много родители съветват да не теглиш кредит защото връщаш двойно повече и ако нямаш пари за вноската, банката ти взима имота. Но на практика се получава голям стимул при изтеглилия кредит да работи повече, по-ефективно и да изкарва повече пари, да спестява повече и да премахне излишните разходи, да спестява и върне кредита предсрочно. На практика кредита влияе добре на финансовата дисциплина и на мотивацията на човека да изкарва и спестява повече. Затова, аз минус не виждам, а само плюсове в това да си купиш жилище дори и с кредит.

Много хора търсят инвестиционен имот, но е трудно той да бъде идентифициран - какво трябва да търсят хората, при покупката на подобен тип имот?

Наистина е трудно да бъде идентифициран, когато човекът няма опит в това. Най-безопасният и подходящ начин е да намери наистина добър професионалист, който да намери най-подходящият имот според критериите. Важно е имотът да бъде от нов вид строителство, построен по съвременни методи или старо строителство, но в напълно ремонтирана и наистина санирана сграда, а не просто с изолация. Ако се вземе предвид това, покупката на имот в дългосрочен план винаги е печеливша. В краткосрочен - пазарът може да се повлияе от микро- или макроикономическата обстановка, но в дългосрочен план имотите винаги стават по-скъпи, както и всяко друго нещо. При имотите просто няма риск за загуба на средствата.

Какви са най-често срещаните казуси, за които купувачите се оказват  неподготвени и как да трябва да е подготвят за тях?

Едно от най-необмислените и често срещано в критериите на купувача е да търси хубав и максимално евтин имот. Поговорката хубаво евтино няма и излиза скъпо, важи и при недвижимите имоти, както при автомобилите. Ако е ниска цената, това на 90% означава, че има проблеми и ще са нужни допълнителни инвестиции, за да се оправи, но понякога това е непоправимо. Например, ако е апартамент в жилищна сграда, и както често се случва, при некачествено построяване или спестяване на пари от материали, сградата с всяка изминала година има още повече проблеми. Не съм виждал и чувал до този момент всички собственици, да са на едно и също мнение, да желаят и да имат средства да ремонтират сградата. Тогава  проблемите остават, купувачът разбира, че е направил лоша покупка и търси вариант да се отърве от имота, това в 90% от случаите означава загуба на не малко пари. Така хората рискуват много пари при покупката на евтин имот и разчитат на 10% вероятност да нямат последващи проблеми. Казусите, на които попадат купувачите са много. Перспективи и бъдещи проекти на сгради, булеварди в района, в който търсят, коя сграда е добре построена и коя не, кой строител строи качествено и кой не, и още много казуси, за които решение не може да се намери без професионалист, който да мисли за доброто на купувача.

Разумно ли е да се инвестира в нов имот по време на пандемия или финансова криза?

Разумно е ако се направи така, че покупката да не изразходи всичките средства. Дали в пандемия или не, винаги трябва да има буфер/резерв от средства, за покриване на разходи или непредвидени разходи. Но е умно да се инвестира в имот, защото така сме спокойни за парите си, няма да ги изгубим при промяна в цената на валутата, печелим от последващата инфлация и поскъпване. Ако е с кредит, при инфлация за нас излиза по-изгодно. По време на пандемия цената, на която може да се купи даден имот е по-изгодна. След излизане от тази ситуация, цената на имота се вдига, а тя винаги се вдига над нивото, на  което е била.

Ако търсим имот с цел инвестиция, към ново или старо строителство е по-добре да се насочим и защо?

Винаги новото строителство е много по-добра инвестиция, но когато е строено качествено и го купуваме на справедлива цена. Старо строителство е добър вариант в случаите, когато сградата е основно ремонтирана с подменени, ел, ВиК, топло- и хидроизолационни материали. Но е важно ако не е къща, цялата сграда да е ремонтирана едновременно. Скоро имах един случай, при който покрива на стара сграда трябваше на ново да се ремонтира и да се постави топло и хидроизолация. Преди време не се е поставяло добра топло и хидроизолация и затова първите и последните етажи са имали проблеми. Въпросният имот е на последен етаж и съседите започнаха всеки поотделно да търси спасение и да прави ремонт на покрива с отделна бригада. Резултатът беше сериозни течове при дъжд при над 50% от апартаментите. Течове имаше и при ремонтираните участъци. Затова ако ще е старо, строителство трябва да е ремонтирано от една фирма и да има документи и гаранция затова.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички