Бивш директор в Microsoft: Никога няма да забравя тези три урока, които научих от Бил Гейтс


Бивш директор в Microsoft: Никога няма да забравя тези три урока, които научих от Бил Гейтс
Снимка: Getty Images

14902

Крис Уилямс е бивш вицепрезидент на отдел "Човешки ресурси" в Microsoft, водещ на подкасти, консултант и създател на съдържание в TikTok. В материал за bussinesinsider.com, Уилямс разказва за трите най-ценни урока, научени от съоснователя на компанията и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс. Ето какво пише Уилямс:

Още от първата ми среща с Бил Гейтс беше ясно, че той е човек, от когото можеш да научиш много. Никога няма да забравя този ключов момент в малката конферентна зала на Microsoft през лятото на 1992 година. Оттогава до момента, когато бях вицепрезидент на отдел "Човешки ресурси", имах възможност да се срещам с него на четири очи и научих много неща. Ето 3 от тях, които ми останаха в съзнанието.

1. Търсете отговори

Първата среща беше само няколко дни след като екипът на Fox Software пристигна в кампуса на Microsoft в Редмънд. Майкрософт беше платил над 170 милиона долара за компанията и беше ясно, че Бил иска да види какво е купил. Шестима от нас, двама от най-добрите ни разработчици и аз като мениджър по разработката, се присъединихме към собственика и двама програмни мениджъри за представянето ни пред Бил. Бяхме напълно неосъзнати колко необикновена е малката среща лице в лице с него.

Любезностите ги прескочихме набързо и скоро стана ясна причината за срещата. Нашият продукт, FoxPro, беше много, много по-бърз от Cirrus, продукта на Microsoft, с който се конкурираше (по-късно пуснат като Access). Бил искаше да разбере защо. Бързо разбра, че отговорният разработчик е Ерик Кристенсен - чист гений. Бил веднага се фокусира върху Ерик и това, което последва, приличаше на сливане на съзнанията от Стар Трек. Бил изстрелваше с бърз огън все по-подробни въпроси, докато не обсъдиха движението на отделните битове и инструкциите за Intel 80386. Толкова бързо, колкото и започна, срещата приключи. Бил кимна и се усмихна, почти горд от себе си. Беше си получил стойността, която търсеше. Бяхме свободни да си тръгнем. 

Бил Гейтс купи веригата хотели Four Seasons

През изминалите години видях Бил да прави същото упражнение отново и отново. Той винаги беше любопитен, винаги искаше да разбере, винаги искаше повече подробности. Като по-млад човек тази пробивност беше агресивна и груба. С напредването на възрастта страстта му към детайлите не го напусна, само методът му за достигане до тях се смекчи.

Бил Гейтс;    Снимка: Getty Images

Двамата с Бил имаме само шест месеца разлика във възрастта и през времето, когато работех с него, наблюдавах как и двамата израстваме. Може би заради децата, може би заради работата с все по-големи организации, а може би просто заради помъдряването с възрастта. Но и двамата се научихме как да стигаме до детайлите, без да правим бъркотия в процеса.

2. Намерете проблема

Голяма част от причината за пробивността далеч надхвърляше очарованието от детайлите. Беше много повече от това просто да проверим дали работата е свършена. Целта беше да се идентифицират хората, които говорят полуистини. Хората, които, когато са притиснати в ъгъла, просто говорят глупости. Изглежда, че Бил рано е научил, че настояването за подробности до провал води до два вида реакции. Имаше хора, които бяха достатъчно силни, за да признаят в лицето на най-богатия тогава човек на планетата, че не знаят и не могат да се справят. А имаше и такива, които просто започваха да си измислят. Предполагаха отговорите. Измисляха си неща от въздуха.

Какво смята за изкуствения интелект главният икономист на Microsoft?

Бил боравеше с тази тояга сръчно. Отговорът му на очевидни глупости почти винаги беше "това е най-глупавото нещо, което съм чувал". Ако беше крайно погрешно, той добавяше една-две лични обиди. Поставянето под въпрос на нечий произход или образование. Последното отслабваше с времето, тъй като получаваше обратна връзка за това колко малко помагат личните обиди. Но способността на Бил да усеща миризмата на лъжата сякаш се подобряваше с възрастта. По-късно можеше да разбереш, че си в беда, само по изражението на лицето му. Онзи разочарован поглед, който ти казваше: упс, може би трябва да се оттегля тук.

ChatGPT е важен колкото интернет, ще промени света, смята Бил Гейтс

Трудно беше да бъдеш в тези стаи ежедневно и да не усвоиш част от това умение. Започнах да виждам същите знаци. Научих се да наблюдавам за трептящите очи, несигурния тон или миризмата на отчаяние. С времето успях да разпозная лицето на човек, който сякаш предпочита да умре, отколкото да каже: "Не знам, но ще разбера и ще ви кажа".

3. Намирайте алтернативен вариант

Най-голямото умение на Бил обаче беше способността му да вижда бъркотията и да намира структурата. Да се изправи пред дълбоко сложен набор от факти и мнения, и да определи точно смисъла в бъркотията. Да синтезира яснота от купчина с объркване. Твърде много са пътите, за да ги преброя, в които по време на проект с Бил съм наблюдавал как това умение работи. Екипите се срещаха поне два пъти с него. Веднъж за старта на проекта, за да се уверят, че нещата се движат в добра посока, която има смисъл и е съгласувана с останалата част от компанията. След това се срещаха малко преди пускането на проекта, за да потвърдят, че целите са постигнати, като в повечето случаи това беше просто печат за одобрение от страна на Бил.

Най-големите или най-важните проекти се подлагаха на междинни прегледи - до два или три с напредването на проекта. Именно в началото или по време на тези междинни прегледи често се случваше този синтез. Екипът внасяше много сложен набор от въпроси. Може би фрагментиран продуктов пазар с голяма конкуренция и широк набор от възможни технически възможности за справяне с пазара. Те ще разполагат с километри данни и десетки мнения за правилния път. Те биха казали: "Трудно ни е да решим дали трябва да направим Х и да се случи това, или да се насочим към Y и да се случи онова". В рамките на няколко секунди Бил поглъщаше всичко това. По някакъв начин той откриваше двете или трите променливи, които наистина имаха значение. Той изригваше: "Не виждате ли, това и това са от значение, ясно е, че трябва да направите Х!". Цялата стая мълчеше, а след това осъзнаваше колко прав е бил. В общи линии се постигаше съгласие, очертаваше се път и скоро срещата се прекратяваше.

Бил Гейтс: Не бива да се отказваме от ядрената енергия

Когато за първи път видях това да се случва, бях сигурен, че просто хората се съгласяват с шефа. По-късно разбрах, че културата на Microsoft не би позволила това да се случи. Ако той грешеше, някой от висшестоящите хора в стаята щеше да го извика. Някой, който беше спечелил уважението му, щеше да отвърне: "Това е най-глупавото нещо, което съм чувал". И щеше да се засмее. Но това не се налагаше, тъй като той почти винаги беше прав. Беше открил двете или петте неща, които наистина имаха значение. Променливите, които променяха уравнението. И оттам изборът беше очевиден.

Донякъде това се дължеше на факта, че той се намираше на върха на голяма организация, която от своя страна беше на върха на голям пазар. Той имаше контакти, перспективи и видимост, които много от нас нямаха. Но най-вече заради него самия. Умението му да вижда както детайлите, така и цялата картина в един кадър. Гениалността му да разбере какво е важно какво не е. Признавам, че така и не се научих да правя това. Поне не на неговото ниво. Просто се научих да му се възхищавам. И имах късмета да успея да получа време насаме с него, за да го използвам. Да го използвам за себе си и за различните екипи, които ръководех в Microsoft.

Източник: businessinsider.com

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79846
 • GBP
  1
  2.27303
 • JPY
  100
  1.21375
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички