Бил Гейтс: Не бива да се отказваме от ядрената енергия


Бил Гейтс: Не бива да се отказваме от ядрената енергия
Снимка: Getty Images/Guliver

2936

Ядрените отпадъци не са причина да се избягва използването на ядрена енергия, смята Бил Гейтс, който наскоро основа стартъпа TerraPower за развитие на атомна енергия от следващо поколение. Бил Гейтс: Ядрената енергия отново ще стане "напълно" политически приемлива

"Проблемите с отпадъците не трябва да са причина да не произвеждаме ядрена енергия. Количеството на отпадъците, възможността за геоложко улавяне – това не е причина да не произвеждаме ядрена енергия", казва Гейтс в интервю за германското бизнес издание Handelsblatt.

Обемът на ядрените отпадъци е много малък, особено в сравнение с генерираната енергия, отбелязва милиардерът. "Обемът на ядрените отпадъци е много малък, особено в сравнение с генерираната енергия", казва Гейтс. По думите му разходите за съхранение на ядрени отпадъци под земята не са огромен проблем, тъй като те могат да бъдат поставени в дълбоки сондажи, където остават стотици милиони години.

За разлика от тях, количеството емисии на въглероден диоксид, генерирани от изгарянето на изкопаеми горива за енергия, е "нещо гигантско" и изолирането им под земята е трудно, а може да се окаже и невъзможно. Бил Гейтс посочи решение срещу енергийната бедност и климатичните промени

Милиардерът припомня, че атомната енергия е класифицирана като "източник на чиста енергия с нулеви емисии" от Министерството на енергетиката на САЩ, тъй като при производството на ток не се отделят никакви емисии на парникови газове.

В момента 19% от електроенергията в САЩ идва от АЕЦ. Това е около половината от безвъглеродното производство в страната. След бума на строителството на ядрени реактори през 70-те и 80-те години на миналия век обаче, изграждането на нови производствени мощности за ядрена енергия на практика спря.

Според Гейтс най-добрият сценарий за ядрената енергия е да има нова вълна от държави, които да я използват по икономически изгоден и безопасен начин. Тогава и по-скептичните държави ще могат да променят отношението си към ядрената енергия. Този процес обаче вероятно ще отнеме почти десетилетие.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бил Гейтс посочи ново откритие, което ще промени света

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички