Течно злато: Може ли инвестицията в уиски да носи пари?


Течно злато: Може ли инвестицията в уиски да носи пари?
Снимка: iStock

8841

Може ли уискито да бъде нещо като течно злато в света на инвестициите? На пръв поглед това е привлекателна перспектива за младите инвеститори: да купят бъчва с уиски и да се радват на двуцифрена възвръщаемост. Рекламите на схеми за закупуване на най-доброто шотландско уиски са постоянна част от социалните медии - но опасностите и капаните не са такива.

Младите инвеститори все по-често се насочват към социалните мрежи със схеми за закупуване на собствени бъчви с уиски, но нерегулираната област е залята от неразбиране, недоразумения и понякога измами. "Тя оставя място за безскрупулни хора да се възползват. Някои могат да предлагат нещо, за което твърдят, че е рядко и скъпо уиски, но всъщност не е нищо подобно", казват експерти, които са в бранша от години. "Други твърдят, че могат да предложат гарантирана възвръщаемост, за да накарат хората да се разделят с парите си, но никога не можете да гарантирате предварително продажната цена. Някои от тях дори ще ви предложат възможността да купите бъчви, които не съществуват."

Оферти

С нарастването на алтернативните инвестиции, като например в изкуство или хубаво вино, се появи нов интерес към закупуването на бъчви за уиски: бъчви с различни размери, чиято цена обикновено започва между 2500 и 5000 британски лири. Простата идея е, че бъчвата се съхранява в продължение на десетилетия, през което време отлежава и се превръща в нещо, което ще има много по-голяма стойност, когато е готово за бутилиране. Фирмите, които са се появили, за да помагат на хората да инвестират парите си, бързо изтъкват успехите си - като например продажбата на бъчва от 1988 г. на Macallan за 1 млн. паунда на търг, която първоначално е била закупена само за 5 000 паунда. Това, което те не изтъкват често, са проблемите. Миналата година ФБР арестува британец в САЩ във връзка с предполагаема измама с инвестиции в бъчви с уиски.

60 000 долара за бутилка отлежало японско уиски

Експерти в сферата на финансовите анализи, казват, че ръстът на алтернативните инвестиции, като уискито, е реакция на разочароващата за някои инвеститори възвръщаемост от фондовия пазар в период на високи лихвени проценти и защото по-младите инвеститори са по-склонни да влагат пари в схеми, които са видели в социалните медии. Проблемът е, че повечето от тях не са опитни инвеститори, които притежават добре балансиран портфейл, което прави инвестирането в бъчви с уиски много по-рисково.

Твърдения

Компаниите, които претендират за много висока възвръщаемост, дават "в най-добрия случай" съмнителни обещания, казват онлайн търговци на напитки. "Те често се основават на исторически данни, които датират от времето, когато уискито е било подценена стока - така че не се подвеждайте по привидно астрономическата потенциална възвръщаемост и не забравяйте, че нищо не е гарантирано."

Във Франция продадоха бъчва вино за 800 000 евро

Крайната стойност на уискито зависи и от това каква ще бъде стойността му, когато бъде готово за продажба, а това може да стане след 20 или 30 години. Експерти казват, че това дали хората ще спечелят пари или не, зависи от стандарта на уискито, когато то е готово за продажба. "Не винаги стойността му се повишава, така че никога няма гаранции. Зависи от това дали знаете достатъчно, за да вземете правилното решение в какво да инвестирате, и след това да имате късмет."

Измами

Липсата на регулация води до възможност за измами, понякога по най-обикновения начин. Търговците споделят: "Бъчвата за уиски по същество е отворен контейнер. В нея има бутало, което лесно се отстранява и заменя, така че за измамниците би било сравнително лесно да допълнят бъчвите с по-нискокачествена течност или да заменят течността изцяло."

Докато западните комапнии бягат: Популярно уиски за пръв път стъпва на руския пазар

Експерти казват, че установяването на собствеността на бъчвата е от съществено значение, за да може инвеститорът да докаже, че е неин собственик. Стандартът в бранша е поръчката за доставка да бъде подписана от купувача и продавача на бъчвата, а след това да бъде потвърдена от склада, в който тя се съхранява. Те допълват: "Ако сте получили сертификат за собственост, документ за собственост или нещо, което не е подписан документ, потвърден от склада, тогава има вероятност да не притежавате бъчвата си на ниво склад. Ако не притежавате бъчвата си, не можете да потвърдите съществуването ѝ в склада и нямате пълен контрол върху актива си, а следователно и върху парите си."

Дестилерия за уиски в Шотландия;          Снимка: iStock

Инвеститорите трябва да са наясно и с това, че бутилирането на бъчва с уиски води до допълнителни разходи, които значително намаляват сумата, която инвеститорът получава обратно, казват експертите. "Това, което хората често правят, е да вземат 250-литрова бъчва и да разберат колко бутилки има в нея, да разделят покупната цена на броя на бутилките и да получат неприлично ниска цена на бутилка", казват те. "Но това премахва всички данъци, ДДС и мита, които влизат в уравнението. Знаете, че върху покупната цена на бъчвата се начислява 20% ДДС, мито за литър алкохол плюс ДДС и т.н. Разглеждате разходите за бутилиране, етикетиране, дизайн на картонената опаковка, разходи за кутии, маржове за дистрибуция, маржове за търговия на дребно, маржове за търговия на едро", предупреждават експертите.

Правила

Инвестиционна компания за уиски, която се рекламира в социалните медии, казва, че въпреки че няма регулация от страна на Financial Conduct Authority за покупката и продажбата на бъчви, има определено ниво на регулация и съответствие, тъй като HM Revenue and Customs изисква фирмите да притежават лиценз за "складодържатели и собственици на складирани стоки".

Продават най-ценната уиски колекция в света (СНИМКИ)

Това позволява на притежателя му законно да купува, продава и съхранява стоки в складове, лицензирани от HMRC. "Преди да издаде лиценз на търговците на приходи, HMRC извършва задълбочени проверки, които включват проверки на миналото на директорите и акционерите, бизнес планове, писма за намерения от доставчици и потенциални клиенти".

"Винаги призоваваме клиентите си да работят само с брокерски фирми за уиски, които притежават валиден сертификат." Експерти казват, че потенциалните инвеститори трябва да се свържат с други брокерски къщи, за да направят сравнение на цените, да инвестират в известни дестилерии и да разполагат с всички необходими документи.

Източник: theguardian.com

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички