"Ще ви науча да бъдете богати": 3 правила за парите и живота от милионер


"Ще ви науча да бъдете богати": 3 правила за парите и живота от милионер
Снимка: Istock/Guliver

22232

Рамит Сети, самоук милионер, автор на "Ще ви науча да бъдете богати", знае, че вероятно няма да забогатеете случайно. 

Изграждането на богатство често означава да правите жертви и да вземате трудни решения за това как да инвестирате парите и времето си. Поставянето на лесни за следване насоки за себе си може да направи тези избори по-бързи и да ви помогне да се придържате към целите си за изграждане на богатство. "Вземете всички решения, които трябва да вземете през даден месец - Tрябва ли да купя това? Трябва ли да купя това? Трябва ли да върна това?". "Съберете ги в няколко прости правила за парите, които наистина улесняват вземането на решения." Важно е да се отбележи, че тези правила трябва да бъдат персонализирани, така че да харчите за неща, които наистина имат значение за вас или са необходими за вашата ситуация. Собствените парични правила на Сети могат да ви дадат известно вдъхновение, ако не сте сигурни откъде да започнете.

ЕДНО ПРОСТО ПРАВИЛО: СПЕСТЯВАЙТЕ И ИНВЕСТИРАЙТЕ ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ДОХОДИ

Едно от правилата за парите на Сети е доста разпространен финансов съвет: Спестявайте и/или инвестирайте част от всичките си доходи. Приемането на това правило за парите може да ви помогне да създадете спестявания за спешни случаи и в крайна сметка да забогатеете - или да постигнете друга финансова цел. "Някои от моите правила за парите са прости финансови правила, като например спестявай 10%, инвестирай 20%", казва Сети. "Можете да коригирате числата според собствената си ситуация."

ГЪВКАВО ПРАВИЛО: "НЕОГРАНИЧЕНИ РАЗХОДИ" В ЕДНА КАТЕГОРИЯ

"Едно от личните ми правила за парите е неограничено харчене за здраве, за книги и за събиране на средства от приятели", казва Сети. "Тези неща са важни за мен." Вашето собствено правило може да бъде неограничено харчене за фитнес курсове или дори за сутрешното ви лате, ако това е жизненоважно за вас или ако внася повече радост или комфорт в живота ви. Сети казва, че винаги резервира бизнес класа за полети, по-дълги от четири часа, като друг пример. "Правилото не е ограничаващо, а всъщност дава възможност", казва Сети. "Има ли нещо в живота ви, за което просто винаги ще казвате "да"? Ако е така, уверете се, че можете да си го позволите." Смисълът не е да трупате дългове по кредитната карта, разхищавайки се на тези неща, а да направите достатъчно място в бюджета си, за да бъдете снизходителни към разходите си в определени категории.

ПРАВИЛО ЗА НАЧИНА НА ЖИВОТ: НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ФИНАНСОВАТА СТРАНА НА ЛИЧНИТЕ РЕШЕНИЯ

Правилата ви за парите не се отнасят само до финансите. Инвестирането на времето и енергията ви в определени дейности и взаимоотношения може да се превърне в парично правило. За Сети това означава да се ангажира да се ожени за правилния човек.  "Бракът е най-голямото финансово решение, което някога ще вземете", казва Сети. "Така че трябва да се замислите за това." Алтернативно, може да направите парично правило, което да ви позволи да задълбочите съществуващите си взаимоотношения и да прекарвате повече време с близките си. "Може да е "всеки следобед взимам децата си от училище", казва Сети. "Това може да бъде правило за парите, защото означава, че трябва да имате гъвкав график и да печелите достатъчно, за да можете да го правите. Това е прекрасно правило за парите."

Forbes: Топ 10 на най-богатите хора в света за 2022 година

Източник: CNBC

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички