Forbes: Топ 10 на най-богатите хора в света за 2022 година


Forbes: Топ 10 на най-богатите хора в света за 2022 година
Снимка: iStock/Guliver

21656

В резултат на COVID кризата броят на частните фалити в Германия се увеличи значително през 2021 г. Това показва предварителната оценка на кредитната агенция Creditreform за миналата година. Според нея броят на всички случаи на несъстоятелност е нараснал с почти 60%, като в Германия са регистрирани общо 122 100 случая на несъстоятелност.

От друга страна, има и свръхбогати хора. Според доклад на организацията за помощ за развитие Oxfam 10-те най-богати хора в света са удвоили активите си до общо 1,5 трлн. долара по време на пандемията от COVID-19. Но кои ще са 10-те най-богатите хора в света през 2022 г.? 

Всяка година американското бизнес списание Forbes изготвя съответния списък и го актуализира през годината. Години наред челните места бяха заети от предприемачи от САЩ. Тази година почетният подиум е по-международен, макар че повечето богаташи в класацията пак са от САЩ. Някои милиардери трябваше да се примирят с тежки загуби, а други – особено от технологичната индустрия – разшириха сферите си на дейност в резултат на пандемията.

Марк Зукърбърг например, загуби мястото си в топ 10 за първи път от 2015 г., след като цената на акциите на Meta рязко спадна. Основателят на Facebook загуби над 20 млрд. долара за няколко часа. Мястото му е заето от новия най-богат човек в Индия.

Най-богатите хора за 2022 г.

10. Карлос Слим и семейството му, Мексико

Мексиканецът застава на 10-о място със състояние от 82,3 млрд. долара, като пада с една позиция. Карлос Слим е предприемач в областта на телекомуникациите.

9. Лари Пейдж, САЩ

Бившият главен изпълнителен директор на компанията майка на Google Alphabet се завърна в списъка на Forbes през 2021 г., след като беше изместен от Амансио Ортега през октомври 2020 г. Към момента състоянието на Пейдж възлиза на 90,1 млрд. долара.

8. Мукеш Амбани, Индия

Мукеш Амбани е предприемач от Индия. Именно той миналата година измести Марк Зукърбърг от топ 10. Тази година той дори успя да се изкачи с 2 места нагоре. Богатството му от 94,9 млрд. долара е в резултат на председателството му на борда на индийската текстилна компания.

7. Уорън Бъфет, САЩ

Американецът, известен като "Оракула от Омаха", оглавява холдинга Berkshire Hathaway. Той се смята за една от най-големите компании в света; състоянието на Бъфет възлиза на около 96,9 млрд. долара. В началото на 2021 г. американецът можеше да заеме пето място в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 100,3 млрд. долара. Уорън Бъфет дари 4 млрд. долара за благотворителност

6. Лари Елисън, САЩ

На 6-о място в класацията на най-богатите хора в света застава Лари Елисън, основател на американската софтуерна компания Oracle. В момента състоянието на американския гражданин е 104 млрд. долара.

5. Бил Гейтс, САЩ

Основателят на Microsoft Бил Гейтс губи 4-ото си място от 2021 г. и заема пета позиция в списъка на Forbes на най-богатите хора за 2022 г. Гейтс успява да увеличи състоянието си след пандемията. През юли обаче той обяви, че ще завещае активите на благотворителните си фондации. Към момента притежава 106,5 млрд. долара. Бил Гейтс падна на пето място в списъка на най-богатите

4. Джеф Безос, САЩ

Основателят на Amazon Джеф Безос е четвъртият по богатство в света със състояние от около 150,2 млрд. долара. Той увеличава значително състоянието си в COVID кризата, тъй като Amazon печели много от увеличеното търсене в онлайн търговията на дребно. През 2022 г. обаче компанията претърпя загуби. Дълго време Безос беше смятан за най-богатия човек в света. Безос ще дари богатството си за благотворителни каузи

3. Гаутам Адани, Индия

Непознатият, изместил Джеф Безос от почетната стълбичка на най-богатите хора в света, се казва Гаутам Адани и е индийски предприемач. Той е председател на Adani Group, с интереси в индийските сектори на енергетиката, минното дело, управлението на пристанища и летищните операции. Компанията притежава най-голямото търговско пристанище в Индия. Той е най-богатият азиатец и първият представител на Азия в топ 3 на най-богатите хора в света. Състоянието му възлиза на 150,7 млрд. долара.

2. Илън Мъск, САЩ

На второ място в класацията на най-богатите хора в света е създателят на Tesla Илон Мъск. Мъск е популярен и с основаването на космическата компания SpaceX, където също е главен изпълнителен директор. Доскоро Мъск беше смятан и за първия човек, надхвърлил границата от 300 млрд. долара. Разделянето на акциите на Tesla през 2021 г. и огромният ръст на стойността им увеличи активите му с няколко милиарда долара. Така ръководителят на Tesla дълго беше начело в класацията на най-богатите хора в света. Въпреки това скъпата покупка на Twitter и кризата в цената на акциите на Tesla изтласкаха Мъск на 2-о място, като състоянието му възлиза на около 185,4 млрд. долара.

1. Бернар Арно, Франция

Най-богатият европеец, а и най-богатият човек в света в момента е Бернар Арно от Франция. През 2022 г. Бернар Арно и семейството му разполагат с общо състояние от 186,3 млрд. долара. Предприемачът е начело на модният конгломерат Louis Vuitton Moet Hennesy (LVMH), в който се включват луксозни стоки и марки като Dior, Louis Vuitton, Givenchy, Fendi и Marc Jacobs. Той притежава бизнес вестника Les Échos. Благодарение на огромното увеличение на богатството си французинът към момента оглавява класацията на най-богатите хора в света. Forbes: Бернар Арно изпревари Джеф Безос по богатство

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Топ милиардерите внезапно обедняха

Къде е изчезналият милиардер Джак Ма?

Мистериозен милиардер: Създателят на Lidl и Kaufland е най-богатият германец

1,4 трилиона долара загубиха най-богатите в света

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички