Създателят на Lidl и Kaufland се превърна в най-богатия германец, изпревари наследниците на BMW


Създателят на Lidl и Kaufland се превърна в най-богатия германец, изпревари наследниците на BMW
Снимка: iStock/Guliver

25231

Създателят на Lidl Дитер Шварц измества наследниците на BMW Зузане Клатен и брат ѝ Щефан Кванд от първото място в списъка с най-богатите германци. В актуалния си списък на 500-те най-богати хора в страната германското издание Manager Magazin оценява състоянието на 83-годишния германец на 36 млрд. евро. Според анализа основните акционери на BMW имат общо състояние от 33,3 млрд. евро, като заемат сега едва третото място. Кой е най-богатият германец?

Семейство Райман, което притежава дялове в няколко производителя на потребителски стоки пък се изкачи на второ място сред най-богатите германци с 34 млрд. евро. През 2019 и 2020 г. те бяха първи в класацията на списанието.

Чрез JAB Holding семейството притежава дялове в марки като Calvin Klein и Gucci и в компанията за напитки Keurig Dr Pepper, собственик и на марки като Schweppes и 7 Up. Според списанието десетката на най-богатите германци се допълва от семейство Мерк (фармацевтика), семействата Албрехт и Хайстер (Aldi Süd), семейство Порше (акционери в Porsche и Volkswagen) и Андреас и Томас Щрюнгман, инвеститори в Biontech.

Мистериозният милиардер

Дитер Шварц наскоро увеличи значително продажбите в своите вериги супермаркети Lidl и Kaufland. Предприемачът е инвестирал и в други сектори, като рециклиране или производство на храни и хартия.

Богаташът е наричан "фантомът на високите финанси" и "най-мистериозният милиардер на Германия", тъй като живее далеч от публичното внимание и в общественото пространство има много малко негови снимки. Самото списание Manager Magazin илюстрира публикациите си с рисувани портрети на Шварц, тъй като очевидно не разполага с негови фотоси.

Компанията-майка на Lidl и Kaufland - Schwarz Gruppe е най-големият търговец на дребно в Европа и четвъртият най-голям в света. Компанията има половин милион служители и близо 13 000 магазина в 33 държави. Оборотът ѝ за финансовата 2020/2021 г. е 125,3 милиарда евро.

BMW, както и цялата автомобилна индустрия, в последно време се бори с проблеми като липсата на материали и предизвикателствата заради преминаването към алтернативни технологии за задвижване. Според Manager Magazin компанията все пак е изплатила на основните акционери Клатен и Кванд брутен дивидент в размер на 1,6 млрд. евро през 2021 г.

Десетте най-богати германци

1) Дитер Шварц (Lidl, Kaufland): 36 милиарда евро;

2) Семейство Райман (JAB Holding): 34 милиарда евро;

3) Зузане Клатен и Щефан Кванд (основни акционери в BMW): 33,3 милиарда евро;

4) Семейство Merck (фармация): 31,5 милиарда евро;

5) Семейства Албрехт и Хайстер (Aldi Süd): 26,5 милиарда евро;

6) Клаус Михаел Кюне (логистика, Lufthansa): 24,2 милиарда евро;

7) Семейство Порше (автомобилна индустрия): 22,5 милиарда евро;

8) Семейство Тео Албрехт младши и семейство Бабет Албрехт (Aldi Nord): 19,2 милиарда евро;

9) Андреас Щрюнгман (инвеститор в Biontech): 14,8 милиарда евро;

10) Томас Щрюнгман (инвеститор в Biontech): 14,8 милиарда евро

Над 200 милиардери в Германия

Според списанието активите на най-богатите германци бележат спад с общо 7,6% през последните 12 месеца до 667,3 млрд. евро. "Това се дължи на многобройните кризи, предизвикани от последиците от войната в Украйна, нарушените вериги за доставки заради пандемията от COVID-19, огромното увеличение на цените на електроенергията и суровините, повишаването на лихвените проценти и високата инфлация", се казва в материала.

Според списанието обаче богатите все още се представят добре спрямо цената на акциите на най-големите германски компании. Германският бенчмарк на 40-те най-големи листвани на борсата компании DAX се срина със 17% през същия период.

Веднъж годишно Manager Magazin оценява активите на най-големите предприемачи и семейства в страната. Според анализа в момента в Германия има 212 милиардери или семейства със съответните общи активи. За сравнение през 2001 г. милиардерите бяха едва 69.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Осемте най-богати в света притежават общо 1 трилион долара

Forbes: Бернар Арно изпревари Джеф Безос по богатство

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички