Джеф Безос ще дари по-голяма част от богатството си за благотворителност


Джеф Безос ще дари по-голяма част от богатството си за благотворителност
Снимка: Getty Images

5522

Основателят на Amazon Джеф Безос възнамерява да раздаде по-голямата част от нетното си състояние от 124 млрд. долара. В ексклузивно интервю за CNN той разкри, че ще посвети по-голямата част от богатството си на борбата с изменението на климата, както и в подкрепа на хора, които могат да обединят човечеството в условията на дълбоки социални и политически разделения.

Макар и обещанието на Безос да не беше конкретизирано, той за първи път обявява, че планира да раздаде по-голямата част от парите си. Критици упрекваха Безос, че не е подписал т. нар. Giving Pledge – обещание на стотици от най-богатите хора в света да дарят по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи.

В интервю за CNN, взето в дома му във Вашингтон, Безос, заедно с партньорката си журналистката Лорън Санчес, заяви, че двойката "изгражда капацитет, за да може да раздава тези пари". На въпрос от CNN дали възнамерява да дари по-голямата част от богатството си в рамките на живота си, Безос отговори: "Да, смятам".

Доли Партън

Безос сподели, че двамата със Санчес са решили да дадат първото си интервю заедно, откакто започнаха да се срещат през 2019 г., за да помогнат да се освети наградата Courage and Civility Award на Безос, която тази година беше връчена на музикантката Доли Партън.

20-минутното интервю с Безос и Санчес обхваща различни теми – от възгледите на Безос за политическия диалог и възможната икономическа рецесия до плана на Санчес да посети космоса с женски екипаж и размислите ѝ за процъфтяващото бизнес партньорство с Безос.

Те демонстрираха своите работни взаимоотношения по време на интервюто, когато обявиха отпускането на 100 милиона долара на Партън – част от наградата ѝ за смелост и гражданска позиция. Това е третата такава награда след като такава подкрепа вече получиха готвача Хосе Андрес, похарчил част от парите за приготвяне на храна за украинци, и за защитника на климата и сътрудник на CNN Ван Джоунс.

По думите на Безос основната линия, свързваща получателите на Courage and Civility Award, е способността им да обединяват много хора за решаването на големи предизвикателства. "Просто се чувствам поласкан, че мога да бъда част от това, което те правят за този свят", заяви Безос.

Къде и как ще се разпределят парите?

Най-голямото предизвикателство обаче може да е как да се намери начин за разпределяне на огромното състояние на Безос. Милиардерът не посочи конкретен процент и не предостави подробности къде ще бъде похарчено състоянието му. Въпреки че е четвъртият по богатство човек в света според Bloomberg Billionaires Index, Безос се въздържа да определи целева сума, която да раздаде.

За 10 години Джеф Безос е раздал 10 млрд. долара, или 8% от състоянието си към момента, за Bezos Earth Fund, чийто съпредседател е Санчес. Приоритети на фонда са намаляване на въглеродния отпечатък на цимента и стоманата за строителството; принуждаване на финансовите регулатори да отчитат рисковете, свързани с климата; усъвършенстване на технологиите за събиране на данни и картографиране, за да се наблюдават въглеродните емисии; и масово изграждане на естествени, растителни консуматори на въглерод. 

Въпреки че Безос вече е изпълнителен председател на Amazon, а не неин главен изпълнителен директор (той се оттегли от тази позиция през 2021 г.), той още участва в екологичния път на компанията. Безос подчерта, че Amazon е една от над 300-те компании, ангажирали се да намалят въглеродния си отпечатък до 2040 г. в съответствие с принципите на Парижкото споразумение за климата, въпреки че въглеродният отпечатък на Amazon е нараснал с 18% през 2021 г. заради бума на електронната търговия, предизвикан от пандемията.

Преценката на Amazon за собственото ѝ въздействие върху климата отразява огромното ѝ влияние върху всичко – от дебатите за синдикатите до антитръстовата политика, където компанията привлича огромното внимание на регулатори, законодатели и групи на гражданското общество. Amazon става най-големият инвеститор и купувач на чиста енергия в Европа

Безос сравни филантропската си стратегия с дългогодишните си усилия за изграждане на титаничен двигател за електронна търговия и облачни изчисления, които го превърнаха в един от най-могъщите хора в света. Той подчерта, че дори когато раздава милиардите си, се стреми максимално да увеличи възвръщаемостта си.

"Не е лесно. Изграждането на Amazon не беше лесно. Отне много упорита работа, куп умни, трудолюбиви съотборници и откривам – и мисля, че Лорън намира същото – че благотворителността и филантропията са много сходни. Има куп начини, по които според мен бихте могли да правите и неефективни неща. Така че трябва да помислите внимателно за това и трябва да имате брилянтни хора в екипа", обясни той.

Методичният подход на Безос към даряването е в пълен контраст с този на бившата му съпруга, филантропката Маккензи Скот, която наскоро раздаде близо 4 млрд. долара на 465 организации за по-малко от година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Вчера Зукърбърг загуби $ 29 млрд., а днес Безос може да спечели $ 20 млрд.

Осемте най-богати притежават 1 трилион долара

Безос отново е най-богатият човек в света

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички