Джеф Безос се оттегля от позицията изпълнителен директор на Amazon


Джеф Безос се оттегля от позицията изпълнителен директор на Amazon
Снимка: getty images

5453

Основателят на Amazon Джеф Безос официално ще се оттегли от поста изпълнителен директор на компанията на 5 юли тази година. Това обяви самият той по време на годишната среща на акционерите на интернет гиганта, предава CNN. Безос ще даде властта Анди Джаси, който понастоящем управлява Amazon Web Services, след близо три десетилетия начело на компанията, която го направи най-богатият човек в света. В резултат на рокадата милиардерът ще заеме позицията изпълнителен председател на Amazon. Предаването на диригентската палка бе обявено за първи път през февруари тази година, когато стана ясно, че Джаси ще поеме управлението в рамките на третото тримесечие на фискалната година. Конкретната дата обаче беше обявена вчера.

Моментът е „сантиментален” – 5 юли е датата, на която Amazon беше регистриран през 1994 година, посочи Безос. „Развълнуван съм да премина към ролята на (изпълнителен) председател, където ще фокусирам енергията и вниманието си към нови продукти и ранни инициативи”, посочи милиардерът. През февруари той коментира, че гледа напред когато ще има повече време да работи по бизнесите си извън компанията, като Bezos Earth Fund и Blue Origin. По думите на Безос, Джаси ще бъде „изключителен лидер”. Анди Джаси е в компанията от 24 години, като се издига до ръководител на най-печелившия бизнес на Amazon.

„Той има най-високите стандарти и гарантирам, че Анди никога няма да позволи на вселената да ни превърне в нещо типично. Той има енергията да ни държи живо това, което ни прави специални”, казва Безос. На мястото на Джаси като ръководител на Amazon Web Services ще встъпи изпълнителният директор на софтуерната компания Tableau Адам Селипски, стана ясно още през март тази година.

Джаси ще поеме бизнес, които става все по-сложен и многопластов. За това свидетелстват новината, че Amazon ще придобие филмовото студио MGM за сумата от 8.45 млрд. долара и някои притеснения изразени от акционерите по време на годишната среща. По време на срещата Безос бе попитан за голямата пазарна мощ на Amazon. Въпросът идва след като регулаторът във Вашингтон заведе дело срещу компанията по обвинения, че Amazon злоупотребява с пазарната си доминация в интернет търговията, като нарушава конкуренцията.

„Бих казал, че срещаме интензивна конкуренция от добре установени компании навсякъде където правим бизнес, във всяка индустрия. Търговията на дребно е индустрия в добро здравословно състояние и е далеч от ситуация, в която победителят взима всичко”, казва Безос.

Безос представи някои от новите начинания на Amazon, по които Джаси ще трябва да работи, включително здравни услуги и услуги за сателитен интернет.

„За нито една от тези идеи няма гаранция, че ще работят. Всички те представляват гигантски инвестиции и носят риск...Цялата ни история като компания е свързана с поемането на рискове, много от които се провалиха, много от които ще се провалят, но ние ще продължаваме с поемането на големи рискове”, добавя Безос.

Джеф Безос е най-богатият човек в света с лично състояние от 189.2 млрд. долара, сочат данните на Forbes.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички