Amazon спечели делото за неплатени данъци в ЕС


Amazon спечели делото за неплатени данъци в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

2256

Amazon спечели съдебната битка с Европейския съюз за избегнати данъци в Люксембург на стойност 250 млн. евро (303 млн. долара). ЕС не успя да докаже, че Люксембург е нарушил правилата за предоставяне на държавна помощ чрез осигуряването на преференциални данъчни условия за щатската компания, става ясно от решение на Общия съд на ЕС, предава Reuters.

Решението идва след като през миналата година ЕС загуби битката с Apple, която оспори успешно заповедта да плати избегнати данъци в размер на 13 млрд. евро (15 млрд. долара) в Ирландия. Европейската комисия се опита да пресече политиката на страни като Ирландия, Люксембург и Нидерландия, които привличат големи корпорации чрез ниско данъчно облагане.

„Комисията не доказа по необходимия правен стандарт, че е налице неправомерно намаляване на данъчната тежест на европейско дъщерно дружество от групата на Amazon”, сочи решението на съда. Amazon приветстват решението, посочвайки в изявление, че то съвпада с тяхната „дълго отстоявана позиция, че са следвали всички приложими закони и че Amazon не са получили специално отношение.” Еврокомисарят по конкуренцията Магрете Вестагер заяви, че ще разгледа решението, преди да реши дали да обжалва пред висшия европейски съд.

Все пак Европейската комисия успя да спечели дело за плащането на избегнати данъци в размер на 120 млн. евро, който трябва да бъдат платени на Люксембург от френската компания за комунални услуги Engie.

Това обаче е малка утеха, тъй като светлините на прожекторите бяха насочени към казуса с Amazon. Големите международни компании са критикувани за практиките им да избягват плащането на данъци в страни с високи налози.

„Днешното решение е удар”, казва Чиара Путатуро, данъчен експерт в неправителствената организация Oxfam EU. „Показва отново, че разследването случай по случай не решава едрото избягване на данъци”, казва тя.

Сумата по спечеленото дело от Amazon е само капка в морето в сравнение с милиардите, които печели компанията всяко тримесечие. Решението по-скоро може да помогне на други корпорации, които водят същата битка с ЕС.

Магрете Вестагер успя да накара Белгия, Ирландия, Люксембург и Нидерландия да променят данъчните си практики, като призова Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да насочи фокуса си към постигането на глобална сделка за начина, по който големите компании да бъдат облагани.

Заповедта на Европейската комисия срещу Amazon е от 2017 година. ЕК посочи тогава, че Люксембург третира преференциално Amazon, като позволява на компанията да не плаща данъци върху близо ¾ от печалбата генерирана в рамките на ЕС чрез прехвърлянето й към холдингова фирма.

Решението за Engie е от 2018 година, като ЕК посочи, че Люксмебург облага компанията с ефективен корпоративен налог от едва 0.3% в продължение на десетилетие. Общият съд на ЕС отсъди в полза на ЕК.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички