ЕС хвана в крачка Amazon, заплашва я с милиардна глоба


ЕС хвана в крачка Amazon, заплашва я с милиардна глоба
Снимка: Getty Images

3995

Гигантът в електронната търговия Amazon Inc. е нарушил незаконно конкуренцията на онлайн пазарите на дребно в Европейския съюз, обяви еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер.

Европейската комисия изпрати до компанията изложение на възраженията относно използването на "чувствителни" данни на продавачи от трети страни и откри второ разследване на нейните бизнес практики в областта на електронната търговия, разкри Вестагер, потвърждавайки по този начин информация на Financial Times от по-рано през деня.

В разследването са анализирани около 80 милиона транзакции и 100 милиона продуктови листи на пазарите на компанията в ЕС, показващи, че "в реално време систематично се подават в алгоритмите на Amazon "много подробни данни", според които компанията определя своите бизнес решения, особено по отношение на продажбите на продукти.

Amazon трябва да отговори на обвиненията през следващите седмици, добави еврокомисарят по конкуренцията.

Европейската комисия започна да проучва Amazon през 2018 г. и се фокусира върху двойствената роля на компанията като платформа за онлайн пазар и същевременно като търговец на дребно.

В допълнение към продажбата на собствени продукти, американската компания позволява на търговци на дребно да продават техни стоки чрез нейния сайт. Миналата година повече от половината артикули, продадени в Amazon по целия свят, бяха от външни търговци (търговци от трети страни).

Amazon е изправена пред възможна глоба в размер до 10% от годишните ѝ приходи в световен мащаб, което означава милиарди долари. Amazon има 11 млрд. долара печалба, ще плати 0 данъци

Компанията на Джеф Безос обяви, че "не е съгласна" с решението на Европейската комисия да я обвини в злоупотреба с пазарната ѝ позиция. "Не сме съгласни с предварителните твърдения на Европейската комисия и ще продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме, че ЕК има точно разбиране на фактите", се казва в изявление на компанията.

Световният гигант в електронна търговия настоя, че представлява по-малко от 1% от световните пазари на дребно. Според правилата на ЕС компанията може да отговори писмено на обвиненията и да представи своят позиция по делото в устно изслушване.

Днешното решение на ЕК е поредното усилия на Брюксел да ограничи силата на големите технологични компании след поредица от антитръстови глоби в размер на милиарди долари, които бяха наложени на Google в предишните години.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички