Amazon купува холивудското студио MGM за 9 млрд. долара


Amazon купува холивудското студио MGM за 9 млрд. долара
Снимка: MGM

3107

Amazon води преговори за придобиването на холивудското филмово студио MGM Studios за сумата от 9 млрд. долара, предават световните медии, цитирани от BBC. MGM е едно от най-популярните филмови студиа в Холивуд, като може да се похвали с близо 100-годишна история. В резултат на сделката стрийминг услугата на Amazon ще има досъп до огромен каталог от класически филми.

Информацията за евентуалното придобиване идва само часове след като стана ясно, че американският телеком AT&T смята да слее компанията си Warner Media с Discovery в сделка, която ще създаде нов стрийминг гигант.

MGM Holdings, компанията майка на MGM Studios, търси купувач от края на миналата година. Придобиването на MGM от Amazon ще е голяма победа за тяхната стрийминг услуга Prime. MGM Studios разполага с богат каталог от филми и телевизионни предавания, излъчвани по целия свят през последните близо десет десетилетия. Компанията притежава правата на някои от най-големите филми на всички времена, като „Бен Хур” и „Вълшебникът от Оз”. Студиото е продуцент и на поредицата филми за Джеймс Бонд.

В началото на тази седмица стана ясно, че AT&T иска да слее Warner Bros с Discovery, което ще постави брандове като „Хари Потър” и „Батман” в една лодка с популярните предавания на Discovery. Warner Media притежава HBO и HBO Max, които имат около 64 млн. абоната по света. Големите ограчи в стрийминг сектора засега си остават Netflix със своите 208 млн. абонати и Disney+, които имат над 100 млн. абонати. Портфолиото на Discovery включва Animal Planet и Discovery Channel, които достигат до 88 млн. американски домакинства, а стрийминг услугата Discovery+ вече може да се похвали с 15 млн. абонати след старта си в началото на тази година.

 

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички