Колко струва частна ясла или градина в София и как да кандидатствате за детегледачка?


Колко струва частна ясла или градина в София и как да кандидатствате за детегледачка?
Снимка: iStock

10250

Броени дни остават до класирането за детските градини и ясли за учебната 2023/2024 г. Резултатите ще станат ясни на 12 май. Тази година общият брой на свободните места в общинските ясли и детски градини в София е 13 739. Обикновено те винаги не са достатъчно, например – миналата година места нямаше за почти всяко второ дете.

Какви опици остават обаче за семействата, които не се класират за общинско детско заведение? Колко струва частна детска ясла или градина и какви са актуалните цени в София? Колко е компенсацията за неприето дете? „Родители в заетост“ – кой имап право да кандидатства за безплатен детегледач? Това са няколко основни въпроса, на които ви отговаряме днес.

Частните детски градини в София са над 120. Но и там местата не достигат, тъй като групите обикновено са по-малки от по 8 до 10 деца. Честа практика е да се обособява списък с чакащи, в случай, че се освободи място в съответната частна детска градина или ясла. Понякога се плаща такса за пазене на място.

Месечните такси за частна детска градина в София започват от около 600 лв. до 1700-2200 лв., в зависимост от това дали заведението е чуждоезиково, или не. Така например, в ценоразписа на една от частните детски градини е записана такса от 8450 за втора яслена група, до 9000 евро за трета градинска група. Това е сумата, ако се плати накуп за месеците от септември до юни и още 1500 евро за месеците юли и август. Тя може да се плати и на вноски, но излиза по-скъпо. Така за година в чуждоезикова частна ясла или градина родителите трябва да подготвят около 20 000 лв., като това не включва еднократна такса за записване от 150 евро и за ресурси от 150 до 300 евро.

Допълнително се плащат часове по английски език, спорт (най-често футбол, тенис), йога или танци. Те струват още 20-35 лв. на месец за всяко поотделно. Допълнително се плаща и за транспорт, ако заведението предлага такъв. Повечето градини изискват и една такса депозит. Мисията невъзможна? Над 20 000 лева за частна детска градина в София

Отстъпки

Голяма част от частните ясли и градини правят отстъпки от 5-10% за второ дете в същото заведение, както и при предплата на поне 3 месечни такси. В повечето случаи обаче за отстъпки от таксите не се споменава, ако детето отсъства заради боледуване, както се често се случва в първите години от тръгването на ясла или градина. Обявените тарифи са за настоящата учебна година и е много възможно от септември цените да бъдат актуализирани.

Компенсация за дете без място в общинска ясла или градина

Родителите, чиито деца са останали извън системата на безплатните общински градини, могат да кандидатстват за компенсация в размер на 413 лв. Право на нея имат родителите, кандидатствали за общинска детска градина, но не е имало място за детето им. За да получат сумата от 413 лв. на месец, детето трябва да е записано в лицензирана от МОН частна детска градина. Съществуват и т.нар „родителски кооперативи“, те обаче не попадат в обхвата на компенсациите. Държавата плаща на родители, ако не приеме децата им в ясла

„Родители в заетост“ – кой може да кандидатства за безплатен детегледач?

Родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детска градина или ясла отново могат да кандидатстват по програмата „Родители в заетост“. Условието работата на трудов договор или да са самонаети, самоосигуряващи се, но да не са се върнали на работа, за да се грижат за детето си. Могат да кандидатстват и многодетни или самотни родители.

Детегледачът ще получава възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и осигуровките за сметка на работодателя. Допълнително възнаграждение от ½ минимална работна заплата, се предвижда, ако се грижи за второ или повече деца от същото семейство.

Многодетни родители или самотни родители на деца от 0 до 12 години, върнали се на работните си места и децата им посещават детски ясли или градини, както и училище.

Трудовото възнаграждение на детегледача е в размер на ½ от минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицето, полагащо грижи за едно дете до 4 часа на ден. Допълнително възнаграждение, в размер на ¼ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

Кой може да бъде детегледач?

Лицата, които могат да кандидатстват за детегледачи по проекта, са търсещи работа безработни лица, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Както досега, след одобрение от родителите, с детегледача се сключва трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за 18 месеца или до навършването му на 5/12-годишна възраст, или до приключване на проекта.

Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават заявленията си за включване в проекта само по електронен път чрез подаване на електронно заявление. Повече информация може да се намери и в бюрата по труда в страната. Стойността на проекта е 24 млн. лв. Достъп до безплатен детегледач се очаква да получат около 1850 родители.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хиляди деца отново не са приети в детски градини и ясли в София

Детските градини и ясли стават безплатни съвсем скоро

15 частни детски градини и училища вземат 2 млн. лева от държавата

Детската градина е далеч? 23 000 евро обезщетение за майка в Германия

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.81482
 • GBP
  1
  2.28245
 • JPY
  100
  1.25753
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички