Над 20 000 лв. на година: Частните детски градини в София излизат солено


Над 20 000 лв. на година: Частните детски градини в София излизат солено
Снимка: iStock

7656

Родителите, които за пръв път ще кандидатстват за ясла или детска градина, вече се подготвят за първата неприятна среща със системата. Много сериозен е проблемът в София с дефицита на места в общинските ясли и детски градини. Поради тази причина много от родителите са принудени да прибягнат до услугите на частни детски градини. Добрата новина поне е, че безкрайните опашки от чакащи родители, желаещи да подадат документи за кандидатстване, вече са в историята и от няколко години кандидатстването е онлайн. Едни от най-основните въпроси, стоящи пред всеки родител с малко дете, са:

  1. Колко са местата в общинските детски градини?;
  2. На какъв принцип става приемът?;
  3. Колко струва частната детска градина? и др.

Местата в общинските детски ясли и градини

През 2023 година кампанията за кандидатстване в детските градини и ясли се отваря на 27 март. Тогава ще стане ясно и колко са местата за учебната 2023/2024 г. Родителите подават кандидатурите си до 11 май включително. А на следващия ден, на 12 май, ще станат ясни и резултатите от класирането. През 2023 година за почти всяко второ дете нямаше място в общинските ясли и градини. Така за много семейства остана единствено вариантът частна детска ясла или градина. Хиляди деца отново не са приети в детски градини и ясли в София

Колко струват частните градини в София?

Таксите за частна детска градина в София започват от около 600 лв. до 1700 лв. на месец, в зависимост от това дали заведението е чуждоезиково или не.

Така например, в ценоразписа на една от частните детски градини е записана такса от 8450 за втора яслена група до 9000 евро за трета градинска група. Това е сумата, ако се плати накуп за месеците от септември до юни и допълнително 1500 евро за месеците юли и август. Сумата може да се плати и на вноски, но излиза по-скъпо. Така за една година в чуждоезикова частна ясла или градина родителите трябва да подготвят около 20 000 лв. Това не включва еднократна такса за записване от 150 евро и допълнително за ресурси от 150 до 300 евро. 

Тези цени не включват допълнителни дейности, за които се плаща отделно. Повечето градини изискват и една такса депозит.

Най-често таксите за частните ясли и градини в София са около 700 – 900 лв. на месец, като включват задължителните хранения за деня и обучението според изискванията на МОН, пише businessnovinite.bg.

Допълнително се плащат часове по английски, спорт (най-често футбол, тенис), йога или танци. Те струват още 20-35 лв. на месец за всяко поотделно. Допълнително се плаща и за транспорт, ако заведението предлага такъв. Компенсацията за неприето в общинска детска градина дете е в размер на 372 лв. на месец, в случай, че родителят представи необходимите документи. Държавата плаща на родители, ако не приеме децата им в ясла

Отстъпки

Голяма част от частните ясли и градини правят отстъпки за второ дете в същото заведение, както и при предплата на поне 3 месечни такси. В много случаи обаче не са описани отстъпки от таксите, в случай, че детето отсъства заради боледуване, както често се случва в началото при тръгването на ясла или градина. Обявените тарифи са за настоящата учебна година и е много възможно от септември цените да бъдат актуализирани. 

Списък на чакащите в частните детски градини

Освен че за много домакинства таксите в частна ясла или градина са непосилни, там също има проблем с недостига на места. В голяма част от частните градини и ясли групите са до 10 деца и за много от тях има списъци с чакащи кандидати.

Родителите се записват в списък за изчакване и ако се освободи място, могат да запишат детето си. В ценоразписите на някои градини има и такса за запазване на място, която стига до 400 лв. на месец до датата на постъпване на детето. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Детските градини и ясли стават безплатни съвсем скоро

15 частни детски градини и училища вземат 2 млн. лева от държавата

Детската градина е далеч? 23 000 евро обезщетение за майка в Германия

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички