Държавата плаща на родители, ако не приеме децата им в ясла


Държавата плаща на родители, ако не приеме децата им в ясла
Снимка: iStock

9826

Държавата да плаща на родители, ако децата им не бъдат приети в ясла заради липсата на места. Такова предложение са внесли от управляващата коалиция между двете четения на държавния бюджет, пише вестник "24 часа".

Вносителите предвиждат за това да се отпуснат 600 000 лева, с които да се осигури подкрепа на родителите, "чиито деца не са приети в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини". Идеята е чрез отпускане на тази помощ родителите да имат възможност за алтернативно осигуряване на грижи за децата, докато те могат да се развиват професионално, обясняват вносителите. Детската градина е далеч? 23 000 евро обезщетение за майка в Германия

За децата над 3-годишна възраст управляващите вече оповестиха, че с държавния бюджет предвиждат от 1 април детските градини да станат безплатни, както и яслите за най-малките, за които има места. Това ще струва допълнителни разходи от 93 млн. лв.

Липсата на достатъчно места в детските градини и яслите в големите градове е дългогодишен проблем, който държавата така и не може да реши. Особено в София желаещите са много повече от свободните места в детските заведения. Всяка година хиляди деца остават извън детските ясли и градини, а родителите им са принудени са плащат сериозни суми за частни ясли и градини. Хиляди деца останаха извън детските градини и ясли в София

В четвъртък срокът за предложения за промени в бюджета изтече, а внесените са общо 108, предимно от опозицията в лицето на ГЕРБ, които са входирали над 70 предложения. В едно от тях те се припокриват с ИТН, които предлагат ДДС за плодове и зеленчуци да се намали от 20 на 9%.

Това обаче има голяма вероятност да не срещне подкрепа, защото не е залегнало в коалиционното споразумение между четирите партии, въпреки че в редица страни като Румъния, Гърция и Италия данъкът върху хранителни продукти е в диапазона 8-10%, като в Малта дори е 0%.

От партията на Трифонов отново са внесли и предложението за намаляване на партийната субсидия за левче на глас.

Плащаме все повече неща с ваучери за храна

В предложенията на управляващата коалиция са записани и текстовете, които разширяват възможностите за използване на ваучерите за храна. Във внесения от Министерския съвет проект за бюджет е предвидено с тях да може да се плащат и сметките за ток и вода. Сега се предлага това да важи и за фактурите за парно и газ.

Стойността на ваучерите се увеличава от 80 на 200 лева. За да може да се ползват за плащане на комунални разходи, операторите, които ги издават, трябва да сключат договори с доставчиците на съответните услуги - топлофикации, ВиК, газови и електроразпределителни дружества. Ваучерите за храна скачат до 200 лева

Освен това е нужно да предоставят на работодателите и ползвателите списъци с обекти, които приемат ваучерите за плащане. Дават накуп ваучерите за храна

Квотата им с бюджета за тази година се увеличава на 1 милиард лева. Ваучери получават 450 000 души, те могат да бъдат използвани в над 10 000 търговски обекта. Включени са най-големите търговски вериги, малки магазини, ресторанти, кафенета и други заведения за храна и безалкохолни напитки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономист: Не всички трябва да вземат по 200 лева ваучери за храна

Повече пари за безработни и майки, по-големи пенсии, по-щедри ваучери за храна - какво предвижда Бюджет 2022

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички