Детската градина е далеч? 23 000 евро обезщетение за майка в Германия


Детската градина е далеч? 23 000 евро обезщетение за майка в Германия
Снимка: iStock

9215

Майка получава 23 000 евро обезщетение от общината, защото яслата, в която е настанено детето ѝ, е твърде далече от дома и работата ѝ. Германия има огромен проблем с детските градини. Липсват над 270 000 места, пише Deutsche Welle.

В много германски градове и села е изключително трудно да получиш място за дете в детска градина. За някои родители това се оказва непостижима цел. Същевременно по закон във Федералната република всяко дете над 1 година има право на място в държавна детска градина.

Но реалността често изглежда по друг начин. Защото местата в яслите и другите детски заведения просто не са достатъчно. И всяка майка знае, че след раждането на детето ѝ започва трудна битка за място в детска градина.

"Това място не отговаря на потребностите им"

За място се кандидатства писмено, в много общини – чрез единна онлайн система за разпределение на местата. На всяко дете над 1 година, чиито родители са кандидатствали за място, трябва да бъде направено предложение. Често обаче предложените детски градини се оказват твърде далече от местоживеенето на семейството. Както се е случило с една майка от Франкфурт на Майн.

Властите предложили за едногодишния ѝ син място в градина, която била твърде далеч от дома им, както и от работното място на жената. Пътуването с автомобил от дома им до градината продължавало 30 минути, без да се имат предвид останалите фактори по пътя – като задръствания, светофари и т.н. А от градината до работното място на жената – 56 минути в едната посока.

Подобни разстояния не съответстват на потребностите на детето и семейството му. Поради това сега въпросната майка трябва да получи обезщетение от общината в размер на 23 000 евро. Това е постановил съд в провинция Хесен.

Младата майка първоначално е търпяла ситуацията, но след няколко месеца решила да се обърне към съда. Според съдиите, мястото в детската градина трябва да отговаря на нуждите на семейството. Дългото пътуване коствало на жената не само много разходи, но и много нерви. 4 начина, по които майките да балансират работата и грижите за децата

А тя е кандидатствала съвсем навреме за място в градина – още след раждането на момченцето. В молбата си младата майка била посочила всички възможни ясли и детски градини в близост до нейния дом и работното ѝ място.

Огромен недостиг на места за децата

През 2019 г. в Германия не са достигали 273 000 места в яслите и детските градини. С други думи: на всяко десето дете на възраст до 3 години било отказвано място, съобщава Кьолнският институт за изследване на германската икономика (IW Cologne).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички