Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?


Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?
Снимка: iStock

18955

От чистач до милиардер - история, която звучи като приказка. Не и за Лий Су-джин, понастоящем основател и председател на компанията Yanolja, чиято успешна кариера в туристическата индустрия започва именно като чистач в мотел.

През 2007 г. опитът му го вдъхновява да създаде сайт за хотелски резервации, който в наши дни е познат с името Yanolja, което на корейски означава "Хайде да поиграем".

Брандът представлява и популярно приложение за пътуване, което се превръща в глобален феномен с над 57 милиона изтегляния, според данни от уебсайта на компанията.

Успехът на Yanolja помага на Лий да увеличи значително собственото си състояние. Според Forbes нетното му състояние възлиза на 1,2 млрд. долара, което се дължи на това, че заедно със съпругата си и двете си дъщери притежава почти една трета от Yanolja. Тази пролет милиардерът дебютира в класацията на изданието "50-те най-богати хора в Корея".

Но компанията Yanolja се ражда по-скоро от необходимост, отколкото от любов към пътуванията. Лий остава сирак още в ранна възраст и през по-голямата част от детството си е живял при роднини, според Bloomberg. Когато навършва 23 г., той започва да чисти стаи в "любовен хотел" - вид мотел, известен с това, че предлага почасово настаняване, като така сами избирате за колко часа да останете. Така той си осигурява постоянна заплата и място за престой.

"Ден след ден бях нещастен, но въпреки това издържах", казва Лий пред Bloomberg през 2017 г., който сега е на 45 години. "Сега ми се струва, че това е било сън."

Той спестява парите си и инвестира в акции. Дори започва и бизнес със салати, според Bloomberg. Но след провала на това му бизнес начинание, той отново се върнал към хотелиерството и то в подходящ момент.

Предвид достъпната им цена, за любовните хотели се считаше, че са безопасно място за проституиращите в началото на новия век, но тези стигми бяха лоши за бизнеса, казва главният изпълнителен директор на Yanolja Ким Чен-юн пред CNBC през 2019 година. Когато през 2004 г. Южна Корея приема закон за борба с проституцията, Лий се притеснява, че мотелите, които му дават сигурност, ще фалират.

28-годишен милиардер: Тези две качества, които всички притежават, са в основата на успеха

Затова той решава да ребрандира т. нар. любовни хотели и през 2005 г. той създава платформа за преглед на хотели, която две години по-късно се превръща в Yanolja. Целта му била да модернизира хотелите и да убеди младите двойки и пътешественици, че те са безопасни, удобни и рентабилни.

"Ако всички мотели разчитаха на любовта, щяха да умрат от глад", казва Лий пред Bloomberg.

Ким каза, че работата на Лий като чистач, при която той е можел да наблюдава преживяванията на гостите в любовните хотели, всъщност е била предимство. Тя му е дала възможност да адаптира платформата към нейните потребители.  

"Смятам, че подобен опит е много, много полезен, за да се разбере естеството на индустрията", казва Ким.

През юни 2019 г. Yanolja стана осмият стартъп "еднорог" в Южна Корея, след като пазарната оценка на компанията надхвърлила 1 млрд. долара.

Две години по-късно инвестиционната компания SoftBank Vision Fund 2 купува миноритарен дял в Yanolja за 1,7 млрд. долара при оценка от 6,7 млрд. долара на компанията, според Forbes.

"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате

Изглед към офиса на компанията в наши дни;

Снимка: Yanolja

Сделката със SoftBank предизвика широко разпространени спекулации за потенциално първично публично предлагане на Yanolja. Компанията обаче все още не е станала публична, а Ким дори заявява през юли 2022 г., че Yanolja не бърза да обяви IPO, тъй като хотелиерската индустрия все още се възстановява от разгара на пандемията от COVID-19.

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

Компанията е разширила дейността си далеч отвъд резервациите за пътувания, като през 2021 г. стартира Yanolja Cloud - собствен софтуер с изкуствен интелект за други платформи за хотелиерство и развлечения. Сега 19 милиона комбинирани потребители използват софтуерните платформи на Yanolja за резервации, пътувания и операции по управление на имоти, според уебсайта на компанията.

Този мащаб е повод за гордост, казва Ким пред Reuters през 2019 г., но компанията също така постигна и целта на Лий да промени културата и възприятието на "любовните хотели".

"Преди това много хора не искаха да ходят в мотели от притеснение", казва Ким. "Но сега привличаме гости дори и с туристическа цел. Това е най-голямата промяна."

Източник: CNBC

Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

„Ти не си предприемач, ти си безработен”, казала майка му преди години. Сега той притежава 9.3 млрд. долара

Колко пари са нужни, за да сте в горния 1% по богатство в различните страни по света?

Детегледачка на супербогатите: Ако искам мога да работя само 2 месеца в годината

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички