"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате


"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате
Снимка: iStock

19451

Какво е общото между изкуствения интелект и парите? Удобствата, които предлага изкуственият интелект не са просто лесен начин за изпълнение на домашни задачи или редактиране на селфита и видеоклипове. Те могат да бъдат следващият ви източник на доходи, ако се възползвате от тях, казва Мат Хигинс, милионер и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания RSE Ventures.

"ИИ ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята, защото изкуственият интелект не се интересува от това къде сте родени, дали имате пари, дали имате докторска степен", споделя Хигинс. "Той ще унищожи бариерите, които са пречили на хората да се изкачват по стълбицата и да преследват мечтата си за финансова свобода."

Това може да изглежда като смела прогноза, като се имат предвид ограниченията на настоящите инструменти за генеративен изкуствен интелект (ИИ) като ChatGPT или Midjourney, но според неотдавнашен доклад на PwC пазарът на ИИ се очаква да расте бързо през следващото десетилетие. Той вече се оценява на почти 100 млрд. долара и се очаква до 2030 г. да допринесе с 15,7 трилиона долара за световната икономика.

"Не става дума за това, че ако не се включите сега, никога няма да можете", казва Хигинс. "Въпросът е, че сега е най-голямата възможност да капитализирате от него (изкуствения интелект)."

Илон Мъск стартира нова компания за изкуствен интелект в опит да конкурира ChatGPT

Ето два начина, по които можете да започнете да използвате изкуствения интелект, за да печелите пари още сега, според експертите. Както и бонус трети вариант, който обаче все още не е съвсем наличен, но може би скоро ще бъде.

Работа на свободна практика

Ако обичате да пишете, да правите графичен дизайн или да редактирате снимки и видеа, ИИ може да ви помогне да реализирате печалба, като използвате тези умения по-ефективно.

"Да кажем, че сте студент в колеж по свободни изкуства, който може би обмисля да продължи образованието си или просто да научи нещо ново. Сега е моментът да увеличите знанията си за ИИ", казва Сюзън Гонзалес, основател и главен изпълнителен директор на AIandYou, организация с нестопанска цел, която преподава умения за работа с ИИ на хора от маргинализирани общности.

Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята, смята милионерът Мат Хигинс;

Източник: iStock

Днешните генеративни инструменти на база ИИ вече могат да ви помогнат да създавате бизнес планове или да създавате дигитални произведения на изкуството. От решаващо значение е, че ще трябва да коригирате и проверявате фактите за всяка дума или пиксел, които генерира ИИ инструментът и да коригирате езика, така че да звучи по-малко като робот и повече като вас.

Инструмент за изкуствен интелект, наречен Jasper, например, вече помага на Кристен Уолтърс да създава цифрови продукти като учебни тетрадки, електронни книги и аудиокниги.

Уолтърс, юрист, станала предприемач и издател, описва процеса си в скорошна публикация в Medium: Да кажем, че имам идея за дигитална учебна тетрадка, която да помогне на самостоятелно заетите лица да управляват по-добре парите си. Бих използвала функцията "чат" на Jasper, за да измисля план за учебната тетрадка. Използвах командата: Напишете план за учебна тетрадка със заглавие "Управление на парите за хора на свободна практика".

Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

Jasper генерира конспекта за 30 секунди, пише Уолтърс. След това тя преработва и редактира конспекта, превръщайки го в пълноценна учебна тетрадка, която оформя в Canva и продава онлайн.

Източници споделят, че за някои дейности на свободна практика може да се заплаща над 100 долара на час.

Предприемачество

Всеки собственик на малък бизнес с достъп до интернет трябва да проучи как изкуственият интелект може да помогне за увеличаване на приходите на компанията му, казва Гонзалес от AIandYou.

Инструментите на база ИИ могат "да им помогнат да подобрят бизнеса си, да подобрят управлението на наличностите, да анализират поведението на клиентите или да получат информация за конкуренцията", казва Гонзалес. "Малките предприятия могат да използват инструментите на база ИИ, за да насочат по-ефективно своите маркетингови и рекламни усилия... Те могат да идентифицират нови възможности за приходи".

Жаклин ДеСтефано-Тангора, главен изпълнителен директор и основател на бутиковата консултантска фирма Omni Business Intelligence Solutions споделя, че използва ChatGPT за попълване на формуляри при работа с нови клиенти.

„Ти не си предприемач, ти си безработен”, казала майка му преди години. Сега той притежава 9.3 млрд. долара

Първо, тя качва съществуващите си шаблони в ChatGPT. След това иска от инструмента да изтрие информацията за стария клиент и да добави името на новия клиент и договорените условия.

По думите ѝ, благодарение на изкуствения интелект, вече може да създаде договор за работа с новия си клиент за едва 10 минути.

ДеСтефано-Тангорра използва ChatGPT и за очертаване на дневния ред на срещите си, допълва тя.

Не качвайте поверителна информация в инструмент за изкуствен интелект, казват експертите: Той съхранява, анализира и се учи от всичко, което въвеждате. Освен това не се притеснявайте да експериментирате, казва Гонзалес.

"Чудесното е, че днес всичко, което трябва да направим, е да потърсим "как да подобря малкия си бизнес с помощта на инструменти на база изкуствен интелект", казва тя. "Информацията е на разположение."

Обучение

Обучението по изкуствен интелект или преподаването на хора как да извлекат максимума от генеративните инструменти на база изкуствен интелект, все още не е високо търсена професия. Но скоро ще стане, казва Гонзалес.

"Има много възможности за онлайн обучение, за да се разбере как работи ИИ, което след това би могло да помогне на някой да стане евентуално ИИ учител или да направи някакво обучение по ИИ, за да го предаде на следващото поколение", казва тя.

Няколко училища, от Харвардския университет до Калифорнийския университет в Дейвис, предлагат безплатни курсове по ИИ, които варират от няколко часа до няколко седмици, в които се изучават алгоритми, анализ на данни и др.

Усвояването на тези умения може да ви постави в добра позиция да се възползвате от "неизбежното", казва Хигинс.

Източник: CNBC

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

Колко пари са нужни, за да сте в горния 1% по богатство в различните страни по света?

28-годишен милиардер: Тези две качества, които всички притежават, са в основата на успеха

Детегледачка на супербогатите: Ако искам мога да работя само 2 месеца в годината

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички