Илон Мъск стартира нова компания за изкуствен интелект в опит да конкурира ChatGPT


Илон Мъск стартира нова компания за изкуствен интелект в опит да конкурира ChatGPT
Снимка: Getty Images

3033

Милиардерът Илон Мъск стартира нова компания за изкуствен интелект на име xAI, обявявайки екип от инженери, идващи от големите технологични компании в САЩ. Предприемачът се надява да създаде алтернатива на популярния чатбот ChatGPT.

Стартъпът ще бъде оглавяван от Мъск, който вече е изпълнителен директор на редица компании, включително производителя на електрически автомобили Tesla и компанията за космически ракети SpaceX, както и собственик на Twitter.

Илон Мъск редовно посочва, че разработката на изкуствен интелект трябва да бъде спряна временно, а секторът се нуждае от регулация. Милиардерът вече няколко пъти подчерта притесненията си, че изкуственият интелект има потенциала за „цивилизационно унищожение”, пише Reuters.

В събитие, проведено онлайн в Twitter, Мъск обясни плановете си за изграждане на по-безопасен изкуствен интелект. Вместо изрично да програмира морал в своя изкуствен интелект, xAI ще цели да създаде модел, които е базиран на „максимално любопитен” изкуствен интелект, казва той.

Трафикът към ChatGPT намаля за първи път от дебюта на чатбота

„Ако се опитва да разбере истинското естество на вселената, всъщност това ще бъде най-доброто нещо, което мога да измисля от гледна точка на безопасността на изкуствения интелект”, казва Мъск. По думите му, неговият изкуствен интелект ще бъде настроен позитивно към човечеството.

Мъск прогнозира също така, че суперинтелект или изкуствен интелект, който е по-умен от хората, ще се появи след 5 или 6 години.

През 2015 година Мъск съосновава OpenAI – компанията, създала ChatGPT, но се оттегля от бора на директорите през 2018 година.

Microsoft е инвеститор в OpenAI.

Екипът на xAI включва Игор Бабушкин, бивш инженер в DeepMind, компания на Google за изкуствен интелект; Тони Ву, който също е работил за Google; Кристиан Сегеди, бивш учен изследовател в Google; и Грег Янг, работил преди в Microsoft.

През месец март Мъск регистрира фирма на име X.AI Corp в американския щат Невада, според вписването. Мъск е едноличен директор на фирмата, а управляващият директор на семейният офис на милиардера, е вписан като секретар на новата фирма.

През април Мъск посочи, че ще пусне TruthGPT или изкуствен интелект, който се стреми да търси максималната истина и се опитва да разбере естеството на вселената. Подобен инструмент би влезнал в директна конкуренция освен с ChatGPT и с Bard на Google и Bing на Microsoft.

Генеративният изкуствен интелект се превърна в истински хит след като OpenAI пусна чатбота ChatGPT през ноември миналата година.

Дан Хендрикс, който ще съветва екипа на xAI, в момента е директор на Центъра за безопасност на AI и работата му се върти около рисковете, свързани с изкуствения интелект..

Новата компания на Мъск е отделена от X Corp, но ще работи в тясна връзка с Twitter, Tesla и други компании, според уебсайта на фирмата.

От xAI посочват, че набират опитни инженери и изследователи в региона на Сан Франциско.

Защо възходът на изкуствения интелект притеснява Илон Мъск?

Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск е получила разрешение за тестове с хора

Twitter вече струва едва 33% от това, което Илон Мъск плати за компанията

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички