Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск е получила разрешение за тестове с хора


Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск е получила разрешение за тестове с хора
Снимка: Getty Images

4370

Компанията на милиардера Илон Мъск, която разработва технология, целяща да свърже човешкия мозък с компютрите, обяви, че е получила одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за провеждане на първите си тестове с хора, предава BBC.

Neuralink цели да помага на хора за възстановяване на зрението или мобилността им чрез технологията, която разработва.

Компанията посочва, че няма непосредствени планове за набиране на участници в тестовете. Предишните амбиции на Мъск за стартиране на тестове не се увенчаха с успех.

Щатският регулатор все още не е излязъл с изявление по темата.

Предходният опит на Neuralink да получи зелена светлина от FDA е бил неуспешен, като регулаторът е отхвърлил молбата на основания, засягащи безопасността, сочи публикация на Reuters от месец март, цитираща няколко настоящи и бивши служители.

Защо възходът на изкуствения интелект притеснява Илон Мъск?

Neuralink се надява да използва своите микрочипове за третиране на състояния като парализа и слепота, позволявайки също така на определени хора с увреждания да използват компютри и мобилни технологии.

Чиповете, които са били тествани върху маймуни, са предназначени да интерпретират сигнали на мозъка и да предават информация на устройства чрез Bluetooth.

По думите на Мъск в миналата, технологията може да потуши притесненията, че хората ще бъдат заместени от изкуствения интелект.

Обявявайки новината чрез публикация в Twitter, Neuralink говорят за „важна първа крачка, която някой ден ще позволи на нашата технология да помага на много хора”.

Одобрението е „резултатът от невероятна работа на екипа на Neuralink в тясно сътрудничество с FDA”, посочват от компанията, обещавайки повече информация относно плановете за набиране на участници в тестовете „скоро”.

На сайта на компанията се посочва, че „сигурност, достъпност и надеждност” са приоритети по време на инженерните процеси.

Можем ли да се превърнем в повече от човеци?

Експерти предупреждават, че мозъчните импланти на Neuralink ще изискват обширни тестове за преодоляване на технически и етични предизвикателства, ако искат да станат широко достъпни.

Компанията, която е съоснована от Илон Мъск през 2016 година, многократно надценяваше скоростта, с която може да реализира плановете си.

Първоначалните ѝ планове предвиждаха старт на поставянето на чипове в човешки мозъци през 2020 година. По-късно датата беше преместена за 2022 година.

Какво е бъдещето на смартфоните според „бащата на мобилния телефон”

Бизнесът бе изправен пред друго предизвикателство през декември миналата година, след съобщения за разследвания за предполагаеми нарушения на хуманното отношение към животните в работата му. Компанията отхвърля тези твърдения.

Съобщението на компанията за одобрението от FDA идва след новини за пробив на сходна технология, включваща мозъчни импланти, разработвани от швейцарски изследователи.

Неговото съобщение за одобрението на FDA за тестове върху хора следва скорошни новини за подобен пробив, включващ мозъчни импланти от швейцарски изследователи.

Как да се конкурираме с изкуствения интелект на пазара на труда според милиардера Илон Мъск

Парализиран мъж от Холандия успя да ходи, просто мислейки за това - благодарение на система от импланти, които безжично предават мислите му към краката и стъпалата му.

Парализиран мъж от Нидерландия е успял да ходи просто мислейки за това, благодарение на система от импланти, които безжично предават неговите мисли към краката и стъпалата му. 

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички