Добивът на метали от астероиди може да изпревари земния в бъдеще


Добивът на метали от астероиди може да изпревари земния в бъдеще
Снимка: Willgard Krause / Pixabay

2056

Тъй като изследването на космоса става все по-често срещано, компании като AstroForge, Trans Astronautica Corporation и Karman+ обмислят добив на ценни ресурси от астероиди. Неотдавнашно проучване на икономиста Йън Ланг от Colorado School of Mines показва, че космическият добив потенциално може да изпревари земния в осигуряването на важни метали през следващите 30-40 години.

Космическият добив предлага устойчиво решение

Последиците от космическия добив са огромни, тъй като той предлага устойчиво решение за задоволяване на нарастващото търсене на минерали, които са от решаващо значение за различни индустрии, като същевременно се свеждат до минимум социалните и екологичните разходи, свързани с традиционния добив. Идеята за добив на полезни изкопаеми от астероиди може да звучи като научна фантастика, но тя е обоснована от потенциала, който те притежават, съобщава ARS Technica, цитирани от БГНЕС.

Още: Най-големият производител на графит в света, ограничава износа на ключовия материал за електрическата мобилност

Тези космически скали са пълни с важни метали като кобалт, никел, желязо, платина и др. Изследването на Ланг разкрива, че металните астероиди съдържат над хиляда пъти повече никел на метричен тон, отколкото земната кора. С нарастващата нужда от тези метали в електрониката, технологиите за чиста енергия и електрическите превозни средства перспективата за космически добив става все по-привлекателна.

Екологичните и социалните разходи, свързани с добива на полезни изкопаеми на Земята, като принудителен труд и екологични щети, предизвикват сериозни опасения в сравнение с добива в космоса. Демократична република Конго, на която се пада 70% от производството на кобалт, е известна с детския труд и нарушенията на човешките права. За разлика от тях, астероидите са безжизнени скали и предлагат по-етично решение за добив на ресурси.

В сравнение с дълбоководния добив, който създава екологични рискове за водните организми и крехките екосистеми, космическият добив изглежда по-приемлив компромис за широката общественост. Все пак има няколко предизвикателства и етични съображения, които трябва да бъдат разгледани, преди учените да започнат да добиват ресурси от астероиди.

Основното предизвикателство е липсата на правна рамка

Още: Какво представляват металите галий и германий и защо Китай ограничава износа им?

Едно от основните предизвикателства е липсата на правна рамка за регулиране на добива на полезни изкопаеми в космоса. Специалистите по космическа етика се застъпват за отговорни практики за добив, които да не раздробяват астероидите и да гарантират справедливо разпределение на ресурсите. Ръководените от САЩ споразумения "Артемида" понастоящем осигуряват основа за правилата за изследване на Луната, но за добива на астероиди са необходими по-всеобхватни разпоредби.

Преди да започне добивът на полезни изкопаеми в космоса, са необходими по-изчерпателни данни за потенциалните астероидни цели. Това включва разбиране на видовете и количествата минерали, техническите предизвикателства, свързани с добива им, и сложността на транспортирането на тези ценни ресурси обратно на Земята. Освен това получаването на тази информация е трудна задача.

Изпращането на изследователски екип до астероидите за задачи като заснемане на изображения с висока разделителна способност или получаване на ядрени проби е неосъществимо. В резултат на това компаниите разчитат на данни от земни телескопи. Но следващият важен етап от превръщането на космическия добив в реалност включва изпращането на специализирани космически апарати за извършване на задълбочени изследвания.

Досега AstroForge е успяла там, където предишните начинания не са успели. Със седалище в Лос Анджелис компанията насочва вниманието си към космическия добив на метални астероиди от тип М, известни с богатите си запаси от метали от платинената група. Главният изпълнителен директор Мат Джалич разкрива, че метеоритите, които по същество са остатъци от астероиди, често достигат до Земята. Стратегията на компанията включва извличане на рафинирани материали от тези астероиди до края на десетилетието.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички