Neuralink на Илон Мъск за първи път имплантира мозъчен чип на човек


Neuralink на Илон Мъск за първи път имплантира мозъчен чип на човек
Снимка: iStock

1337

Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск Neuralink за първи път имплантира мозъчен чип на човек. Пациентът се „възстановява добре“, написа милиардерът в социалната мрежа X, предава CNBC.

Компанията разработва мозъчен имплант, чиято цел е да помогне на пациенти с тежка парализа да контролират външни технологии, използвайки само невронни сигнали. Neuralink започна да набира пациенти за първото си клинично изпитание върху хора през есента, след като през май получи одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) да проведе проучването през май.

Мъск каза в понеделник, че първият продукт на Neuralink се нарича Telepathy.

Ако технологията функционира правилно, пациентите с тежки дегенеративни заболявания като Амиотрофична латерална склероза (АЛС) биха могли някой ден да използват импланта, за да комуникират или да имат достъп до социалните мрежи, като движат курсорите и пишат наум.

„Представете си, че Стивън Хокинг може да комуникира по-бързо от машинописка или аукционер“, написа Мъск. „Това е целта.“

Снимка: Getty Images

Клиничното изпитване при хора бележи само една стъпка по пътя на Neuralink към комерсиализация. Компаниите за медицински изделия трябва да преминат през няколко кръга на интензивно събиране на данни за безопасност и тестване, преди да осигурят окончателно одобрение от FDA.

Neuralink не разкри колко пациенти хора ще участват в първоначалните изпитания върху хора.

Като част от нововъзникващата индустрия за интерфейс мозък-компютър (brain-computer interface – BCI), Neuralink е може би най-известната компания в пространството благодарение популярността на Мъск, който също е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX. BCI е система, която дешифрира мозъчни сигнали и ги превежда в команди за външни технологии. Няколко компании, сред които Synchron, Precision Neuroscience, Paradromics и Blackrock Neurotech, също са създали системи с тези възможности.

Paradromics се стреми да започне първото си изпитване с пациенти през първата половина на тази година. Precision Neuroscience проведе първото си клинично проучване при хора миналата година. Пациент, който получи BCI на Synchron, го използва, за да публикува от Twitter акаунта на главния изпълнителен директор Том Оксли през 2021 г.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск е получила разрешение за тестове с хора

Защо възходът на изкуствения интелект притеснява Илон Мъск?

Можем ли да се превърнем в повече от човеци?

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички