Какво е бъдещето на смартфоните според „бащата на мобилния телефон”


Какво е бъдещето на смартфоните според „бащата на мобилния телефон”
Снимка: iStock

12855

Един ден телефоните ще бъдат устройства, интегрирани в кожата ни, вместо черните правоъгълни плочки, с които сме свикнали, смята изобтретателят на мобилния телефон.

„Следващото поколение ще има телефони, вградени под кожата на ушите им”, казва Марти Купър в интервю за CNBC по време на изложението Mobile World Congress, провеждано в Барселона, Испания. Американският инженер Купър се смята за създател на първия мобилен телефон през 1973 година.

Подобни устройства няма да бъде необходимо да се зареждат, тъй като „вашето тяло е перфектното зарядно”, казва Купър. „Когато се храните, вашето тяло създава енергия, нали?”

„Поглъщате храна, вашето тяло създава енергия. За да работи това устройство е нужно мъничко количество енергия.”, добавя той.

Визията на Купър се облягана на едно възможно бъдеще, в което хората по света интегрират в телата си мощни микрочипове и сензори.

Редица стартъпи разработват технологии, които целят свързването на компютри с човешкия мозък. Една такава компания например е Neuralink – стартъп, зад който седи милиардера Илон Мъск.

По думите на Купър, смартфоните в наши дни са станали твърде сложни с множество приложения и екран, който не пасва на контурите на човешкото лице.

„Когато трябва да направя телефонно обаждане и нямам слушалка, трябва да поставя това плоско парче до заоблената ми глава и да държа ръката си в странна позиция.”, казва той.

Пазарът на смартфони се забави през последните няколко години, като в индустрията битува усещането, че производителите не успяват да излязат с нови иновативни дизайни.

Масовото разпространение на мобилните телефони доведе до редица проблеми - от пристрастяването към социалните медии до казусите, свързани с нарушаване на поверителността.

„Поверителността е много сериозен проблем, пристрастяването е проблем.”, казва Купър, признавайки негативните последствия от своето изобретение.

Но той запазва оптимистичния си тон относно бъдещето, предполагайки, че най-добрите дни за технологията тепърва предстоят в сфери, като образованието и здравеопазването.

За дълъг живот на батерията на телефона - професионални съвети

„Имам трайна вяра в човечеството”, казва Купър. „Поглеждам към историята и виждам целия напредък, който имаме с технологията и като по някакъв начин хора са го измисляли.”

„Хората са по-добре сега. И живеят по-дълго. По-заможни са, по-здрави са от всякога преди. Имаме възходи и спадове. Но кто цяло, човечеството прогресира”, смята Купър.

Купър получи награда за цялостен принос по време на изложението в Барселона, отбелязваща 50 години от първото телефонно обаждане, което инженерът прави от „Шесто Авеню” в Ню Йорк. Използвайки Motorola DynaTAC 8000X, той извършва обаждане до основния си конкурент Джоел Енгел от At&T.

Първият мобилен телефон Motorola DynaTAC 8000X;   Снимка: iStock

Купър признава, че никога не си е представял, че телефоните ще се превърнат в портативните компютри, които са днес.

„Преди 50 години бяха действително примитивни времена”, казва той. „Нямаше интернет, нямаше мащабни интегрални схеми, нямаше дигитални камери.”, казва той.

„Идеята, че някой ден твоят телефон може да стане камера и енциклопедия, никога не ни е идвала на ум.”

Все пак той добавя: „Не знаехме, че свързването е важно. Казвахме си на шега, че някой ден, когато човек се ражда ще му бъде назначаван телефонен номер. И ако човек не отговори на телефонно обаждаме, значи че е мъртъв.”

Продадоха първо поколение iPhone за 100 пъти по-висока цена от оригиналната

„Така, че просто знаехме, че някой ден вски ще има мобилен телефон. А това вече почти се е случило.”

Понастоящем по света има повече мобилни абонаменти отколкото хора, посочва Купър, като 2/3 от населението на Земята има личен мобилен телефон. „Телефонът се превръща в продължения на личността”, добавя той.

Остаряваме по-бързо заради тези предмети у дома

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички