„Ти не си предприемач, ти си безработен”, казала майка му преди години. Сега той притежава 9.3 млрд. долара


„Ти не си предприемач, ти си безработен”, казала майка му преди години. Сега той притежава 9.3 млрд. долара
Снимка: Getty Images

30506

Много скептици някога се присмиваха на идеята, че хората ще отдават домовете си под наем на непознати. В тава число включително и майката на съоснователя и главен изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески.

Това твърди Чески, който разказва тази история на неотдавнашно събитие по дипломиране в бизнес факултета на Стандфордския университет. Той разказва, че е бил 20-годишен индустриален дизайнер, който се е борил да си плаща наема. Премества се в Сан Франциско, за да живее с приятеля си от колежа Джо Гебия, и двамата осъзнават, че имат бизнес идея, след като успешно отдават под наем дома си и трите си надуваеми матрака по време на конференция по дизайн. 

"В този момент майка ми каза: "Да разбирам, че вече нямаш тази работа, която плаща за здравните осигуровки.", споделя Чески. Отговорът му гласял: "Не, мамо, аз съм предприемач", което било веднага контрирано от майка му: "Не, ти си безработен."

Милиардер: Това е най-важният съвет за стартирането на собствен бизнес

След като третият съосновател, Нейтън Блехарчик, се присъединява към тях, триото официално стартира своя уебсайт през 2008 година.

Моментът не бил идеален: Съоснователите прекарали голяма част от Световната финансова криза (2007-2008 г.) в посещения на домакинства в Ню Йорк, за да снимат стаите за уебсайта си и да подобрят разбирането за преживяването на гостите, казва Чески през 2017 г. в подкаста "Masters of Scale" на съоснователя на LinkedIn Рийд Хофман.

Кои са най-добре платените спортисти в света за 2023 година?

Бизнесът започва да се развива през април 2009 г., след като компанията получава инвестиция от 585 000 долара от Sequoia Capital. През февруари 2011 г. Airbnb обявява, че резервациите на клиенти са достигнали един милион нощувки. 

Според публикации, през 2017 г. компанията е била оценена на 31 млрд. долара, преди съоснователите да се върнат обратно към чертожната дъска през март 2020 година. Месеци преди планираното първично публично предлагане на Airbnb, бизнесът спада с 80% за осем седмици по време на блокирането през пандемията, казва Чески пред студенти от Станфорд.

"Ще ви науча да бъдете богати": 3 правила за парите и живота от милионер

"Когато сте с нашите размери... това е като да сте 18-колесно превозно средство, което се движи със 140 км/ч и се опитвате да натиснете спирачките", каза той. "Нищо добро не се случва. В рамките на няколко седмици журналистите прогнозираха: "Това ли е краят на Airbnb?".

Брайън Чески, съосновател и главен изпълнителен директор на Airbnb;  Снимка: Getty Images

За да се пребори със срива на цялата компания, изпълнителният екип на Airbnb извършва съкращения, намалява личните си заплати и намалява бюджета за маркетинг от "1 млрд. долара до нула", каза Чески.

Подразделения като дизайн, финанси и маркетинг се обединяват в един отдел, което насърчава сътрудничеството между екипите, добавя той. 

Днес пазарната капитализация на Airbnb е 75,49 млрд. долара, а нетното състояние на Чески е 9,3 млрд. долара, според Forbes. 

Милионер: Това са 5-те най-лоши житейски съвета, които младите хора получават от родителите си

"Никога не съм се фокусирал върху това да се опитвам да печеля много пари", каза Чески. "Просто се съсредоточих върху това да бъда максимално ефективен и да се вманиачавам в преживяването."

Поглеждайки назад, Чески казва, че неудобството на майка му може би е било оправдано. И двамата му родители са били социални работници, а майка му е искала той да се занимава с работа, която "ти носи много пари", казва той. "Когато стартираш компания, всичко е предимно в главата ти", добавя Чески през смях.

Източник: CNBC

Инвестиционните съвети на Уорън Бъфет или как да избягваме грешките в бизнеса и живота

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички