68-годишен инженер, работил 50 години в една компания: "Винаги казвах на шефовете да ме оставят на мира"


68-годишен инженер, работил 50 години в една компания: "Винаги казвах на шефовете да ме оставят на мира"
Снимка: iStock

16840

Кип Търнър не е планирал да прекара цялата си 50-годишна кариера в AT&T, когато кандидатства там през 1973 г. – но това се случва и в крайна сметка той е научил много за инженерството и дългата кариерата през годините.

Търнър, сега на 68 години, за първи път се присъединява към компанията като монтажник на станции, когато е на 18 години, без диплома от колеж, и с идеята да се върне в колежа, за да стане ветеринарен лекар.

Вместо това през следващите 50 години той поема около 8 различни позиции в инженерната сфера и сега работи като водещ инженер по разработване на продукти близо до окръг Фокнър, Арканзас.

 

Той също така е обучил много по-млади и смята, че въпреки днешната култура на „скачане“ от една работа на друга, дори днешните млади студенти могат да изградят своя 50-годишна кариера.

„Мисля, че е възможно. Мисля, че е реалистично – ако това е, което искате да направите“, казва Търнър пред CNBC Make It.

„Повечето по-млади служители, които съм обучавал, нямат търпението да останат толкова дълго в една компания“, добавя той.

Според него ключът към неговата 50-годишна кариера е да остане фокусиран върху това да стане експерт в това, което прави и след това да се научи да „бъде доволен от него“.

„Винаги съм казвал на началниците си да ме оставят на мира“

Снимка: iStock

Търнър казва, че никога не е бил „особено настоятелен“ в опитите си да бъде повишен. „Винаги съм казвал на началниците си да ме оставят на мира. Оставете ме да науча работата. Ако искам промяна, ще ви уведомя. Независимо дали става въпрос за друга работа, странично преместване във времето или повишение“, споделя той.

През годините Търнър научава за нови възможности чрез колеги и дори уведомява шефа си. „Обикновено смятам, че не трябва да казвате на ръководителя си, че кандидатствате за позиция, но винаги съм го правил. И бих им казал защо – не че съм нещастен, но търся по-добра възможност, различна възможност или по-висока заплата“, посочва Търнър.

Въпреки това той кандидатства за много позиции, но не ги получава. „В повечето случаи реших да остана щастлив в [настоящата] позиция“, казва той.

ОЩЕ: Близо 40% от новоназначените мениджъри се провалят

Според Търнър е важно да осъзнаете, че може да не получите работа или повишението, тъй като не сте готови и ако наистина го искате, да използвате времето си, за да придобиете уменията, които ще ви трябват, за да ги получите.

Той си спомня една позиция, за която е кандидатствал няколко пъти и му е отказано, „защото, честно казано, имаше друг, който беше по-квалифициран“. Но в един момент по-късно човекът на дадената позиция в крайна сметка напуска компанията „и аз отидох при шефа и му казах, „ето какво съм правил и мисля, че съм подходящ за тази роля“ и така Търнър получава позицията.

Да бъдеш щастлив на работа е по-важно от заплатата

Снимка: iStock

Повечето хора напускат работа заради ниско заплащане и липса на възможност за напредък, според Pew Research Center. И много фактори направиха бързата смяна на работа по-разпространено през последните десетилетия, включително бавното нарастване на заплатите, фирмените стратегии за наемане на външни служители и възхода на онлайн двигателите за търсене на работа.

По отношение на заплатата, Търнър признава: „Не съм водил разговор за заплата с никого от много години. Така че не знам дали [младите хора са] доволни от заплатата си. В голяма част от случаите това е причината хората да напускат – те искат по-добро заплащане и бонуси“ (Търнър отказва да сподели заплатата си с CNBC Make It)

„Успях, с няколко изключения, да се справя със заплатата, която съм получавал през всичките тези години. Имаше няколко случая в началото, когато оставаха 10 долара в понеделник след деня на плащане, но това не се случва много често“, разказва той.

ОЩЕ: Колко струва нещастието на работното място? Отговорът е в трилиони долари

Освен заплатата, Търнър казва, че е останал толкова време в компанията AT&T и заради обучението на работното място, което е успял да осъществи и да повиши нивото си в кариерата си.

Въпреки че Търнър никога не се е върнал за дипломата си от колеж, той успява да вземе около „150 различни курса за обучение в цялата страна“, за да научи различни инженерни умения за работата си, включително такива, които му позволяват да се възползва от нови възможности.

Той силно насърчава младите хора да „се възползват от всички възможности за обучение и образование“, които една компания предлага, „независимо дали е вътрешно, дали е чрез възстановяване на разходите за обучение, дали ви дава време да се върнете в училище. Иска ми се да се бях възползвал преди години“, казва Търнър.

В крайна сметка изграждането на 50-годишна кариера се свежда до това „да бъдеш доволен от позицията си и от компанията“, заключва Търнър.

Източник: CNBC 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо младите, които вярват, че ще забогатеят само от висока заплата, грешат?

Как 90-годишна служителка в McDonald's работи по 5 дни седмично и не смята да спре преди 100 години?

Ново проучване: Компаниите, залагащи на любезни служители, постигат по-висок растеж

Колко пари са били нужни за да сте сред най-богатите в САЩ преди 40 години? А сега?

Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички