Спокоен ден за валутите с изключение на канадския долар


Спокоен ден за валутите с изключение на канадския долар
Снимка: iStock/Guliver

2469

Заместник управителят на централната банка в Китай заяви пред ежедневник, че ще продължи да поддържа юана като цяло стабилен и на разумни и равновесни нива. Според него юанът е по-стабилен отколкото валутите на други нововъзникващи икономики. В дългосрочен план юанът ще е по-гъвкав срещу американския долар, а Китай ще поддържа достатъчна ликвидност при разумна монетарна политика.

Управителят на Канадската централна банка Стивън Полоз заяви вчера, че каквото и да е решение за намаление на лихвите е трудно заради двустранния характер на икономиката, която от една страна се възстановява и от друга става все по-близка до нетрадиционни монетарни инструменти. Според него трябва да се претеглят рисковете от по-дълго изчакване срещу разходите от това да се действа незабавно. Засега той е на мнение, че най-доброто решение е да се изчака 18 месеца, но това не е референция за монетарната политика.

Управителят на Швейцарската централна банка Томас Джордън заяви, че в среда на ниски лихви в целия свят, отрицателните лихви са необходими и подходящи за Швейцария. Без тях швейцарският франк би поскъпнал доста по-силно, което би сринало икономическия растеж и ще бъде придружено от още по-ниска инфлация и по-висока безработица. Според него франкът е все още значително надценен, а ниските лихви представляват предизвикателство. Те също така имат негативно влияние върху финансовата стабилност и намаляват ефективността на монетарната политика.

На валутните борси вчера беше спокоен ден с изключение на двойката щатски срещу канадски долар. Тя първо падна когато Полоз заяви, че следващите 18 месеца е добре да се изчака, след което обаче върна движението. Зелените пари са добре подкрепени над 200 - дневната пълзяща средна и имат пространство за допълнителен растеж.

Доходността по германските облигации слезе под 0%

Доходността по американските облигации нарасна заради предпочитанието на пазара към акциите. Подкрепа им оказаха силните корпоративни резултати, серия от съобщения за сливания и силни данни за производствения сектор в САЩ. Десет годишните книжа прибавиха 2,3 базови пункта до 1,763%, а две годишните облигации скочиха с 1,3 базови пункта до 0,840%.

Доходността по 10 - годишните германски облигации спадна с 2 базови пункта и проби под 0% до -0,01%.

Най-високо затваряне за годината на борсата в Германия

Американските индекси се отдръпнаха от върховете, но завършиха с печалби. Начело на покачването бяха технологичният и потребителският сектор. Телекомите и енергийният сектор бяха продавани.

В Германия DAX скочи с 0,5% и отчете най-високо затваряне за годината. Подкрепа оказаха по-силните от очакваното резултати за производствения сектор и сектора на услугите в Германия.

В Испания IBEX нарасна, тъй като премиерът Мариано Рахой беше подкрепен, че ще бъде преизбран, тъй като социалистите решиха да не блокират консервативната партия да формира правителство на малцинството.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички