След Brexit: Истинската заплаха е възможната смърт на еврото и Шенген


След Brexit: Истинската заплаха е възможната смърт на еврото и Шенген
Снимка: Getty Images / Guliver

3686

Коментар на Жан-Мишел Пол за Bloomberg.

Краткосрочните икономически последици от Brexit не са за пренебрегване, но предстоящият провал на европейския проект е резултатът, който трябва да буди по-голямо безпокойство. Въвеждането на единна европейска валута и свободно движение на хора и стоки в страните членки са основните постижения на ЕС, които в момента са сериозно заплашени. Двете са тясно свързани помежду си.

През 1980 г. европейското правителство осъзнава, че конкуриращите се валути пречат на единния пазар и с въвеждането на еврото се надява да стабилизира положението, да понижи германските лихвени проценти и да позволи на националните правителства да намалят нивата на дефицита и на дълга си, както е записано в критериите на Маастрихт.

Но, разбира се, всичко си има цена. Следването на тези правила нанася удар на европейските политики, като измества част от работната ръка. Това е моментът, в който се появява Шенгенското споразумение (1985 г.). и се очаква проблемите с фискалните ограничения да се разрешат чрез насърчаване на свободното движене. В единния пазар вече има заложена тази свобода, но Шенген я прави по-осезаема чрез премахване на граничния контрол.

С течение на времето траснграничната търговия, туризмът и движението на работна сила нарастват значително в резултат на тези промени. Свободата да се отиде на почивка в друга европейска страна или да учиш зад граница са сред най- популярните тенденции, сочат изследвания на Евробарометър. Но след Brexit и двете - и еврото, и Шенген, са на животоспасяващи системи.

Възможната смърт на Шенген подкопава подкрепата към ЕС и още повече засилва проблемите на еврото. Европейската централна банка предупреждава, че единственото, което може да направи, е да отпусне малко време за овладяване на валутната политика, но не може да толерира еврозоната да бъде недовършена завинаги. Докато Германия, най-големият акционер на ЕЦБ, наблюдаваше това със загриженост, някои от другите европейски икономики пострадаха тежко от огромния германски валутен излишък. Толкова голям, че предизвика обвинение от страна на САЩ във валутна манипулация.

Високата младежка безработица в южните страни и липсата на спестявания при по-възрастните в Германия са опасен политически коктейл. Неконтролираните бежански вълни допълнително засилиха усещането за това, че държавите трябва да си върнат контрола, както това направиха британците с резултатите от своя референдум. Анти-ЕС настроенията нарастват сред почти всички страни членки на съюза и призивите за напускане на европейското семейство стават все по-открити.

Укрепването на Шенген и еврото - или поне предотвратяването на тяхната смърт - не е невъзможно. По-добрият контрол на външните граници и по-силният обмен на разузнавателна информация ще направят свободното пътуване по-безопасно от гледна точка на сигурността. По мнението на премира на Дания, най-важното е да се намалят щедрите социални придобивки, за да не се стимулира вълна от бедни имигранти.

Стабилизирането на еврото в крайна сметка изисква налагането на фискална политика, която европейските страни отказват да споделят. Въпреки това, има начини да се използва единната валута с цел стимулиране на растежа. Вместо да се субсидират корпоративни облигации и програми за социално подпомагане, политиките трябва да бъде насочени към инвестиции, които да осигурят повече работни места и възможности за растеж. Европа вдигна много шум в тази посока около Инвестиционния фонд, но изразходваните ресурси и усилия не отговарят на постигнатите незадоволителни резултати.

Ако Европа не съумее да приоритизира водещите си задачи и проекти, скоро ще се изправи пред много по-големи проблеми от вота за напускане на ЕС на Великобритания.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички