4-те най-разпространени мита за мъжа началник


4-те най-разпространени мита за мъжа началник
Снимка: Thinkstock

4249

Мъжът началник е болезнено амбициозен, целеустремен, строг, понякога дори груб. Такава поне е общата представа за него. Но не е ли тя твърде стереотипна? Поглед към някои скорошни проучвания показва, че шефът мъж може би не е такъв, за какъвто го смятаме. Ето кои са четирите най-разпространени мита за него:

Мит 1. Мъжете началници не се поддават на емоциите си, уволняват с лека ръка и умеят да взимат бързи решения

Не е съвсем вярно. От една страна, по данни на изследване на Simmons College School of Management, в компаниите с жени на ръководни постове, уволненията са с 7–10% по-рядко, отколкото в компаниите с мъже ръководители. От друга страна обаче – както показва анкета, проведена в рамките на същото изследване в американски, европейски и австралийски компании, мъжете много по-често възприемат необходимостта да уволнят някого като неприятно задължение и затова си търсят поводи да отлагат решаването на такъв въпрос или да го прехвърлят като отговорност на друг. Жените-ръководители също преживяват, когато уволняват, но тяхната гледна точка е по-фаталистична и егоистична: те изпитват съжаление само по отношение на семейството и личния живот. Казано най-общо, мъжът шеф жадува да уволнява, но често дълго не може да се реши да направи първата крачка. А жената най-често не иска да стига до най-крайното решение, но когато се наложи, го прави бързо и без излишни размишления.

Мит 2. Мъжете началници не са импулсивни и гъвкави, но това всъщност е добре за бизнеса

И това твърдение не е съвсем коректно. Авторът на книгата „The Sexual Paradox” Сюзан Пинкер проучила стила на вземане на решение на повече от 100 ръководители на средно големи американски компании (55% мъже, 45% жени). Така открила, че хоризонтът на планиране при ръководителите от двата пола силно се различава и често не зависи от утвърдени бизнес планове и корпоративни стратегии. Средните показатели са: хоризонтът на планиране при жените на ръководни постове е 6–7 години. При мъжете – 3–5 години.

Мит 3. Мъжете ръководители са по-малко склонни към интриги, отколкото жените

Корпоративният психолог Шарън Майерс, консултирала десетки компании, описва в книгата си „Getting to 50/50” колко различни са мъжете и жените в подходите си за укрепване на позициите си в големи компании. Жените са по-предразположени към открити и емоционални конфликти. Освен това, при конфликтна ситуация, те се стремят колкото се може по-скоро да запознаят ръководството с нея или с претенциите си спрямо колегите. При мъжете мениджъри е обратното – трупат негативната енергия и взаимните претенции вътре в отделите и екипите си, често сплетничат, а висшето ръководство най-често узнава за конфликтни ситуации едва след като „експлозията” е станала и служителите направо отказват да работят един с друг.

Мит 4. Мъжете не са склонни да жертват кариерата си заради семейството

Някога може и да е било така, но времената се менят. По данни на Society for Human Resource Management числото на продължителните отпуски за отглеждане на дете сред мъжете шефове от висшия мениджмънт в американските компании е нараснало с 27% за последните 5 години, в британските компании то се е увеличило за същия период с 32%, а в германските – с 41%. Бащинството очевидно става все по-важно за представителите на силния пол, които заемат ръководни постове.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички