5-те най-чести грешки при писане на мотивационно писмо

5-те най-чести грешки при писане на мотивационно писмо
Източник: Thinkstock

Коментар на Кейтлин Бюсолей, административен и маркетингов асистент, публикуван в LinkedIn

При писането на мотивационно писмо често е възможно да се допуснат глупави грешки. За нещастие, аз съм писала толкова много мотивационни писма, че не им помня бройката. Но не си мислете, че тази подробност ме прави некомпетентна. Държа да ви кажа, че всъщност съм доста запозната с проблема – допускала съм много грешки, но и съм си вземала поука от тях. Надявам се да ви спестя ходенето по мъките, споделяйки опита, който натрупах като служител в агенция за набиране на персонал. Ето какво най-много ненавиждат потенциалните работодатели:

- Не знаете името на човека, от когото зависи наемането ви.

Ако не ви пука достатъчно, за да разберете как се казва наемащият мениджър, защо на него да му пука достатъчно, за да прочете мотивационното ви писмо? Нямате извинение за този колосален гаф, предвид наличието на толкова много и достъпни източници. LinkedIn е добро място, от което да започнете.

- „Пиша ви…”

Наистина ли? Никога нямаше да се сетя! Разбира се, това е сарказъм, но моля ви, никога не започвайте мотивационното си писмо по този начин! Напишете увод, който мигновено да привлече вниманието на потенциалния ви шеф.

- Аз, аз, аз…

Какво обичат да четат работодателите, които търсят кадри? Как вие ще помогнете на тях, а не обратното! Искаме служители, които ще ни донесат успех, затова ни кажете как бихте могли да допринесете за развитието на компанията ни.

- Ще направя всичко, за да ме наемете.

Като във всяка една връзка, и тук не е добра идея да изглеждате отчаяни. Това демонстрира незрялост и липса на опит, които отблъскват мениджърите. Не се молете за поста, а докажете, че сте достатъчно квалифицирани и че би било грешка, ако не ви поканят на интервю.

- Не ми пука дали ще ме наемете.

Предвид усилията, които сте вложили в писането на мотивационното си писмо, едва ли ще ви е приятно да получите отказ само защото потенциалният ви работодател не е сигурен, че наистина искате поста. Той трябва да е убеден в интереса и ентусиазма ви. „Ще се радвам да обсъдя възможността за работа във вашата фирма. Можете да се свържете с мен на еди-кой-си номер.” Това е начинът!

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • пешо

    пешо
    По-тъпа статия скоро не бях чел, честно...