5-те най-чести тревоги, които ни пречат да живеем пълноценно


5-те най-чести тревоги, които ни пречат да живеем пълноценно
Снимка: Thinkstock

2365

Независимо дали го признаваме или не, всички ние имаме някакви страхове. Те ни пречат да сме щастливи и да се развиваме като личности. Понякога са породени от нещо неприятно, което ни се е случило, друг път са плод на ниско самочувствие. За да се справим с тях обаче първо трябва да ги осъзнаем, твърди писателят Джъстин Гамил пред IHeartIntelligence.com. Ето кои са най-често срещаните опасения, на които ставаме жертва:

1. Страх да не сгрешим.

Грешките са абсолютно неизбежни. Ако сте като мен, сигурно правите гафове по няколко пъти на ден, в което няма нищо лошо. Все пак се учим от грешките си, те ни помагат да израстваме. Никой не е излязъл от лабиринта, без да попадне в поне две задънени алеи. Затова преглътнете този ужас и продължете напред.

2. Страх, че сме прекалено странни.

Какво изобщо значи да си „нормален”? Ако питате Гамил, нормалното е скучно. И какво толкова, ако хората ви смятат за странни? Едно от най-важните и красиви неща, на които сме способни като човешки същества, е да бъдем себе си. Не се страхувайте да се държите естествено. Ако околните ви смятат за чудак, може би сте в грешната компания.

3. Страх от това да имаме ценности.

Всички имаме някакви убеждения, били те религиозни, културни или придобити в следствие на натрупан опит. Те обхващат всичко – от начина, по който се държим с околните, до това, как се чувстваме в резултат от действията си. Независимо от убежденията ви, не бива да се страхувате, че ги имате. Ако искате да вярвате, че щъркелите носят децата, така да бъде. Просто имайте предвид, че и околните имат определени ценности и убеждения, които трябва да уважавате също толкова, колкото искате да бъдат уважавани вашите. Ако нещо ви смущава, не се притеснявайте да говорите. Има разлика между това, да изразите мнението си, и това, да съдите.

4. Страх да не бъдем критикувани.

Приемете, че все някога някой ще ви разкритикува, независимо къде сте и какво правите. Това е все едно да се боите от дъжда. Когато се примирите с факта, че хората неизбежно ще ви съдят, независимо от думите и действията ви, ще се чувствате по-свободни да бъдете себе си. В действителност, да се отърсите от страха от критика е едно от най-освобождаващите неща, на които сте способни.

5. Страх да използваме интуицията си.

Интуицията е инструмент, които се развива с течение на времето и с трупането на опит. Не се страхувайте да й се доверявате, защото в някое тъмно кътче на ума ви се крие научен урок, който може да ви бъде полезен. Понякога интуицията може да ви се струва нерационална, но това е напълно нормално. Каква е алтернативата? Да премисляте и анализирате всеки аспект от живота си отново и отново? Доверете се на гласчето в главата си. То знае за какво говори.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички