Алумниевият флагман на Русия започна да се съвзема


Алумниевият флагман на Русия започна да се съвзема
Снимка: Getty Images/Guliver

2481

Един от двигателите на руската икономика и компания номер две що се отнася до производството на алуминий в света - "Русал", успя да закрепи финансовото си положение след второто тримесечие, макар за вторите три месеца печалбата да е намаляла значително - с 31% до 218 млн. долара, предаде БГНЕС.

Според отчета на "Русал", въпреки спада през втората четвърт на годината, чистата печалба за първите шест месеца на 2018 година е нараснала с 15% до 535 млн. долара.

Приходите за втората четвърт са намалели с 18% до 2,25 млрд. долара. На база полугодие обаче те са се увеличили с 4,9% до 4,99 млрд. долара. От началото на годината дълговете на компанията са нараснали с 3% и са достигнали 7,875 млрд. долара. Заради това ръководството смята да не плаща дивиденти за първото полугодие на тази година.

През цялата втора четвърт на 2018 година "Русал" работи в режим на санкции, наложени от Министерството на финансите на САЩ. Те засегнаха най-вече Олег Дерипаска, който беше принуден да се оттегли от ръководството на "Русал", за да бъде облекчен американският натиск и компанията да не тръгне към банкрут.

От компанията подчертаха, че активно търсят нови клиенти и пазари, но "ключов приоритет остава развитието на търсенето на вътрешния пазар". В рамките на първите шест месеца на тази година делът на Русия и страните от ОНД в продажбите на "Русал" се е увеличил от 24% до 29%.

Непосредствено след публикуването на отчета на компанията, акциите на компанията на борсата в Хонконг поскъпнаха с 6%.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички