Арестуваха финансовия директор на Huawei в Канада по искане на САЩ

Арестуваха финансовия директор на Huawei в Канада по искане на САЩ
Източник: Getty Images/Guliver

Главният финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei и дъщеря на основателя на компанията Мън Уандзоу е била арестувана в Канада по искане на САЩ. Причината - извършени нарушения от нейна страна на американските санкции срещу Иран. Това съобщава Business Insider.

Мън Уандзоу е задържана във Ванкувър на 1 декември, като се предполага, че ще бъде екстрадирана в Щатите.

Huawei потвърди ареста. Дружеството е получило оскъдна информация за обвиненията срещу Мън и не знае нищо за неправомерно нейно поведение. Посолството на Китай в Канада остро разкритикува ареста и поиска незабавното освобождаване на мениджъра.

Според вътрешни за разследването източници, цитирани от The Wall Street Journal, САЩ разследват Huawei най-малко от 2016 г. заради нарушаване на законите за износ и на санкции. Става дума за твърдения, че Huawei е доставяла продукти от Съединените щати към Иран. Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира темата.

Предполага се, че арестът е част от кампания на Щатите срещу Huawei, която се разглежда като заплаха за националната сигурност на страната заради нейните предполагаеми връзки с китайското правителство и военни.

Отношенията между САЩ и Китай в момента са в критичен момент. Президентите на двете държави - Доналд Тръмп и Си Дзинпин, се споразумяха за временно примирие в търговската война, но има огромна доза несигурност какво ще се случи, след като то изтече.

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.