Белгия все още не може даде съгласието си за CETA


Белгия все още не може даде съгласието си за CETA
Снимка: Getty Images/Guliver

2300

Белгийската провинция Валония все още не е дала съгласието си за подписването на споразумението CETA между Европейския съюз и Канада, предаде Reuters.

Лидерът на провинция Валония Пол Маниет обясни, че не може да се съгласи с това белгийското правителство да подпише договора въпреки натиска от Европейския съюз за постигане на решение.

"Премиерът на Белгия Шарл Мишел ни каза, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск иска отговор от нас днес, да или не. Очевидно е, че при настоящите обстоятелства не можем да кажем "да" днес", каза Маниет след среща с премиера и ръководителите на останалите белгийски провинции.

„Федералното правителство, германската общност и Фландрия казаха „да”. Валония, градското правителство на Брюксел и френската общност казаха „не”, уточни от своя страна Шарл Мишел.

Това означава, че Европейският съюз вероятно ще трябва да отмени срещата на върха с канадския премиер Джъстин Трюдо, планирана за четвъртък. На нея трябваше да бъде подписано споразумението за свободна търговия.

Засега представители на институциите на ЕС намекнаха, че вероятното отменяне на насрочената за четвъртък церемония по парафиране на споразумението няма да означава окончателен провал.

Валония настоява за "дълбоки промени" в договорните текстове, както и поетите от институциите на ЕС ангажименти да залегнат не в имейли, а в официални документи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички