Бивш шеф на Google: Интернет ще се раздели на две

Бивш шеф на Google: Интернет ще се раздели на две
Източник: Pixabay

Бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид смята, че през следващите десет години интернет ще претърпи трансформация и ще се раздели на две - един вид, ръководен от САЩ, и друг, ръководен от Китай. Той изрази позицията си по време на събитие в Сан Франциско, предаде CNBC.

"Току-що се връщам от Китай. Мащабите там - от изграждането на компании, развиването на услуги и натрупването на богатство, са феноменални. Китайският интернет носи голяма част от БВП на страната. Но ако си мислим просто "о, да, те са добри с интернет", то изпускаме важното. Глобализацията означава, че всички могат да се включат в играта. Ще видим фантастични нови неща от Китай, но опасността е, че ще дойдат с цензура, контрол и т.н.", каза Шмид.

По думите му до 2028 г. ще има един интернет, доминиран и управляван от САЩ, и втори интернет под ръководството на Китай.

Google също се опитва да пробие в Поднебесната империя. По последни данни компанията разработва цензурирана версия на търсачката си, който да удовлетвори властите в страната. Според CNBC тя ще сваля дадени резултати при търсене от първа страница, а други (когато например се търси "протести") ще блокира изцяло.

Проектът звучи притеснително и в последните седмици голям брой служители на Google изпратиха отворено писмо до ръководството с искане за прозрачност и обяснение за "моралните и етични въпроси", които подобна търсачка повдига.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.