Бразилец създаде мобилно приложение за бърза връзка с полицията


Бразилец създаде мобилно приложение за бърза връзка с полицията
Снимка: Getty Images/Guliver

2794

Жителите на бразилския мегаполис Рио де Жанейро, притеснени от високото равнище на престъпност в града, вече разполагат с нов високотехнологичен способ за борба с уличното насилие, съобщи телевизионният канал Globu.

Медията информира, че местният жител Леонарду Ганделман е създал мобилно приложение за спешно повикване на военната полиция.

Ганделман е направил приспособлението на добра воля в координация с отдела по стратегически въпроси на военната полиция. Приложението беше наречено „Военна полиция–пряка линия”, предаде БГНЕС.

Всеки потребител може да даде чрез него информация за местоположението си и да добави 10-секунден аудиозапис. След това съобщението ще се препраща до най-близкия полицейски участък.

Идеята на Ганделман е този начин на връзка да е по-бърз и по-надежден отколкото обаждане на телефонния номер за спешни случаи 190.

Засега приложението е в пробна експлоатация в два района на Рио – Бара да Тижука и Рекрею дус Бандейрантес. Предвижда се то да се използва на цялата територия на града.

Това не е единственото мобилно приложение, което гражданите на Рио могат да използват. Повече от година работи услугата „Кръстосан огън”, създадена по искане на международната правозащитна организация Amnesty International („Международна амнистия").

Приложението предупреждава потребителите за престрелки по улиците на мегаполиса.

Всеки ползвател на услугата може да добавя информация за престрелки, на които е станал свидетел лично или знае за тях от близки. Може да се уточнява също броят на загиналите и пострадалите.

Високото равнище на престъпност беше един от главните проблеми пред организаторите на олимпийските игри през август 2016.

През февруари институтът за обществена сигурност съобщи, бе броят на умишлените убийства в региона през 2016 е нараснал с близо 20% в сравнение с предходната година (5033 срещу 4200).

Този показател е най-висок от 2009 насам, когато местните власти започнаха програма по разполагане на специални полицейски поделения във фавелите – бедняшки райони, където наркомафията е силна.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички