Британските банки няма да се ползват със специално отношение при преговорите за Brexit


Британските банки няма да се ползват със специално отношение при преговорите за Brexit
Снимка: iStock

2272

Базираните във Великобритания банкови институции няма да се ползват със специално третиране при предстоящите преговори за напускане на Европейския съюз (ЕС), съобщава агенция Bloomberg, цитирайки трима неназовани висши представители на британското правителство.

Това донякъде потвърждава опасения на Лондон, че в предстоящата сделка за Brexit, секторът на финансовите услуги може да загуби т.нар. "паспортни права", позволяващи достъпа до правенето на бизнес в останалите страни-членки на Съюза, съобщава БНР.

Преди време подобна заплаха беше отправена от стана на шефът на Deutsche Bundesbank и виден член на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Йенс Вайдман, според когото британските финансови институции могат да изгубят техните "паспортни права", които им позволяват да оперират свободно на финансовите пазари в Европа, ако страната вземе решение за "твърдо" излизане от ЕС (Hard Brexit).

В съвместно интервю за няколко европейски вестници през септември, включително за британския ежедневник Guardian и за немския Sueddeutsche Zeitung, Вайдман посочи, че „паспортните права“ са обвързани с единния пазар и автоматично ще престанат да бъдат прилагани, ако Великобритания не бъде поне част от Европейското икономическо пространство (ЕИП).

"Паспортните права" са от решаващо значение за британските финансови институции, много от които работят от Лондон и предоставят услуги в рамките на ЕС. Тези права елиминират нуждата от индивидуални лицензии, за да оперират в различните европейски държави.

Трябва да се има предвид, че някои британски консерватори имат желание за "твърд" подход за Brexit (hard Brexit), при който целта е да се преустановят всички досегашни търговски връзки с ЕС и да се сложи край на свободното движение между страната и останалите 27 членове на Съюза.

Загуба на тези права може да нанесе сериозен удар върху статута на Лондон като център за финансови услуги, в резултат на което редица банкови институции биха обмислили преместване на техните седалища, посочи Йенс Вайдман.

Вайдман предупреди още, че не са правилни заключенията, че негативният шок върху икономиката на Великобритания от Brexit се е оказал по-малко тежък, отколкото очакванията. Великобритания все още дори не е подала официална молба за напускане на ЕС, посочи той и подчерта, че прекъсването на тесните връзки с ЕС и Германия, на които понастоящем се радва Великобритания, може да причини сериозно ограничаване на британския икономически растеж.

Според агенция Bloomberg, защитата на финансовия сектор няма да е приоритет на правителството на Тереза Мей по време на предстоящите преговори за развод.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички