Доларът прекъсна негативното си представяне след изявлението на Йелън

Доларът прекъсна негативното си представяне след изявлението на Йелън
Източник: Thinkstock/Guliver

Доларът прекъсна слабото си представяне, отчитайки повишение спрямо повечето от основните валути след коментарите на Джанет Йелън. Председателя на Фед заяви, че американската икономика се намира близо до състоянието на пълна заетост и стабилни цени и увери, че ситуацията ще продължи да се подобрява. “Трябва да се отбележи, че икономиката ни се намира до пълна заетост, а инфлацията се движи към предварително установената цел”. Времето на следващото вдигане на лихвените нива ще зависи от това как се представя икономиката през следващите месеци. Йелън заяви още, че рисковете за финансовата система на САЩ са били умерени и сега централната банка гледа към новите политики на администрацията на президента Тръмп и това как те биха променили поведението на Федералния резерв.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се покачи с 0.6 на сто до 100.93 пункта.

Двойката USDJPY отбеляза най-силно дневно изменение измежду водещите валутни двойки, след като скочи с 1.8% до 114.76.

Зелените пари се повишиха и спрямо канадския долар с близо 1.7 на сто. Канадската валута отстъпи до 1.3266 след решението на централна банка на страната да остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 0.5%.

Британският паунд също бе сред губещите. Лирата отстъпи, достигайки 50-дневната пълзяща средна.

Повишение при облигациите след коментарите на Йелън

Доходността по 10- годишните облигации се повиши вчера след коментарите на Йелън за състоянието на американската икономика. Дълговите книжа се покачиха до 2.430%. Подкрепа оказаха и данните за потребителските цени в САЩ.

Ръст за пазарите от двете страни на океана

Dow Jones затвори на най-ниското си ниво от началото на годината на 19 805 пункта. Останалите водещи американски индекси успяха да нараснат, подкрепени от стабилното представяне на финансовия сектор. Като цяло книжата на повечето от финансовите институции поскъпнаха. Но при някои като Goldman Sachs спаднаха. Акциите на инвестиционната банка отстъпиха с 0.6 на сто въпреки положителните данни за последното тримесечие на годината. Книжата на Citigroup пък спаднаха с 1.7% след по-слаби от очакваното данни за четвъртото тримесечие на миналата година.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.