ЕИБ е свила кредитирането с една пета

ЕИБ е свила кредитирането с една пета
Източник: Getty Images/Guliver

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е намалила кредитирането с около 20% през миналата година, а през тази планира да го запази на ниво от 60 млрд. евро. Това заяви президентът на банката Вернер Хойер, цитиран от Reuters.

Банката също така се подготвя за всички възможни сценарии на Brexit, включително излизане на Великобритания от ЕС без сделка в края на месец март. В ход са планове останалите 27 държави - членки на ЕС да запълнят капиталовата дупка, предизвикана от напускането на Великобритания, дори в случай на Brexit без сделка, който би създала внезапен дефицит без никакъв преходен период, посочи Вернер Хойер на пресконференция на ЕИБ, уточнява националното радио.

Хойер отбеляза, че намаляването на кредитирането през 2018-а година се дължи на подобрените икономически условия в ЕС, което е позволило на банката да инвестира по-малко средства и да се концентрира върху по-рискови и по-печеливши проекти.

Въпреки сигналите за забавяне в няколко европейски икономики, банката ще запази подобно ниво на финансиране и през настоящата година, допълни той.

Оттеглянето на Великобритания от единния блок ще лиши ЕИБ от един от най-големите ѝ акционери - от 3,5 млрд. евро британски платим капитал и от 35 млрд. евро от капитала на Великобритания в самата банка, като тези средства са ключови за банката, за да поддържа топ кредитния си рейтинг на ниво от "ААА" и ниските разходи за финансиране.

Разликата във внесения капитал ще бъде покрита с резервите на банката, посочи Хойер, докато капиталовата дупка ще трябва да бъде запълнена пропорционално от 27-те останали правителства на ЕС.

Той също така заяви, че официалната сделка ще бъде подпечатена едва, след като има яснота относно процеса за излизане на Великобритания от ЕС.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.