ЕК препоръча да се премахне промяната на часовото време

ЕК препоръча да се премахне промяната на часовото време
Източник: Thinkstock

Европейската комисия ще препоръча на държавите-членки на ЕС да премахнат промяната на часово време, според която часовниците се придвижват с един час, предаде AFP.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер публично представи отношението си към дебата за премахване на промяната в часовото време в Европейския съюз. В ефира на немския телевизионен канал Зе Де Еф той заяви, че подкрепя идеята за постоянно часово време в съответствие с волята на гражданите, но окончателното решение е в ръцете на парламентите на страните-членки на ЕС.

Проучване на ЕС от 4 юли до 16 август в интернет показва, че повече от 80% от европейците са против годишния ритуал за придвижване на часовниците напред с един час през пролетта, а след това с един час през есента - практика, използвана в по-голямата част от Европа и Северна Америка. Официални данни не бяха публикувани.

"В Европейската комисия ще се застъпя за това, че щом питате хората, тогава трябва да действате в съответствие с отговора им", добави Юнкер. "Хората искат това - ние ще го направим", каза ръководителят на Европейската комисия. Юнкер припомни, че след решението на Брюксел ", което ще бъде прието днес", гласуването по този въпрос трябва да се проведе в Европейския парламент и във всяка страна от общността.

Защитниците на лятното часово време казват, че удълженото дневно време през лятото може да спести енергия и да повиши производителността.

Противниците твърдят, че някои хора не могат лесно да се адаптират към промяната и смятат, че ще има краткосрочно отрицателно въздействие върху тяхното здраве.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.