ЕК ще глоби Google с рекордните 4,3 млрд. евро

ЕК ще глоби Google с рекордните 4,3 млрд. евро
Източник: Getty Images / Guliver

Европейската комисия ще наложи колосална глоба от 4,3 млрд. евро на технологичния гигант Google заради монопол на мобилната операционна система Android, която е собственост на компанията. Информацията бе съобщена от медии като Bloomberg и BBC, очаква се да бъде потвърдена и на пресконференция на ЕК.

Тази глоба е най-голямата в историята, налагана от регулатор на една-единствена компания. Google обаче може да обжалва решението.

Операционната система Android се използва от практически почти всички производители на смартфони в света, с изключение на Apple. Android се разработва от Google и е безплатна за всички компании в сектора, които искат да я ползват. Условието е всички телефони да са с неизтриваем софтуер на Google, което на практика прави компанията монополист на пазара.

Позицията на компанията по делото е, че тя не е монополист, тъй като потребителите са свободни да изтеглят друг софтуер и да не ползват нейния.

От ЕК също така дават на Google 90 дни да прекрати монополистките си практики, свързани с Android, или ще ѝ бъдат наложени допълнителни санкции.

Само преди година американският гигант отнесе друга солена глоба от ЕК - 2,4 млрд.евро, заради позиционирането на продукти на Google над тези на нейни конкуренти, когато потребителите пазаруват чрез търсачката.

В последните години и на други технологични компании бяха наложени санкции от страна на ЕК. Apple и Amazon например получиха такива заради неплатени данъци. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.