ЕС иска да започне преговори със САЩ възможно най-скоро

ЕС иска да започне преговори със САЩ възможно най-скоро
Източник: iStock/Guliver

Европейският съюз има за цел да започне нови търговски преговори със САЩ възможно най-скоро. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, предават AFP и "Фокус".

„Ще се свържа с нашите американски партньори с цел организирането на дата за първия кръг (на преговорите) възможно най-скоро", заяви Малмстрьом на пресконференция в Брюксел.

По-рано през деня стана ясно, че страните от Европейския съюз са дали съгласието си за започване на търговски преговори между Брюксел и Вашингтон, въпреки опозицията на Париж.

В продължение на месеци 28-те държави-членки на ЕС се проваляха в опитите си да се споразумеят за мандат за започване на трансатлантическите преговори, като някои се опасяваха, че забавянето ще възобнови търговската война с администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Според източници от ЕС Франция е гласувала против мандата, а Белгия се е въздържала. Гласуването се е състояло в рамките на среща на министрите на ЕС в Люксембург. Пояснява се, че френската позиции е обусловена с опасенията за последиците вътре в страната в навечерието на изборите за ЕП. За взимането на решението за започване на преговори обаче се изисква квалифицирано мнозинство от членовете на ЕС. Това означава, че френското „не“ има единствено символично значение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.