ЕС се разбра за мигрантите, ще прави бежански центрове в Африка

ЕС се разбра за мигрантите, ще прави бежански центрове в Африка
Източник: Getty Images/Guliver

Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват организирането извън Евросъюза на центрове за нелегални мигранти, които са се насочили към ЕС. Това заяви австрийският канцлер Себастиян Курц след среднощното заседание от срещата на върха в Брюксел, на което лидерите на Европейския съюз обсъждаха мигрантската криза и възможните решения за континента, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Това беше дълга дискусия и в ЕС все така има различни подходи, но аз се радвам, че има много държави, които настояват да се съкратят потоци към Европа. Това е не само Вишеградската група, но и Холандия, Дания, България, тези, които се обявяват за силна и активна външна политика. Радостни сме, че за пръв път планираме центрове (за мигранти - бел. ред.) извън ЕС. Дълго време изисквахме такива зони на безопасност или центрове за пристигане (на мигранти - бел. ред.) да съществуват извън Европа, и тази идея се осъществи и присъства в текста" (на заключителния документ - бел. ред.), отбеляза още Курц.

Според полският премиер Матеуш Моравецки страните от Европейския съюз са стигнали до компромисното решение за разселване на бежанците на доброволна основа. "Това е добър компромис. Постигнахме това, към което се стремяхме. Има положение за разселване на доброволна основа. Ние сме много доволни", каза още Моравецки.

"Занапред Италия няма да е сама. Установява се нов всеобхватен принцип за оказване на прием и спасяване на мигрантите. И се признава главният принцип: всеки, пристигнал в Италия, пристига в Европа", поясни италианският премиер Джузепе Конте. Министър-председателят обяви още, че страните от ЕС са поели ангажимента да финансират фондa за помощ на африканските страни, откъдето идват мнозинството мигранти, влизащи в Италия. Финансирането в тази посока беше сред исканията на Рим към Еврокомисията. Италия тепърва ще решава дали да прави затворени центрове за мигранти на своя територия. А върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че за попълване на фонда за Африка ще са необходими още 1 млрд. евро.

Според френския президент Еманюел Макрон при тази среща e "победило европейското сътрудничество. Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Трябва да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", каза още Макрон след повече от 10 часа преговори в Брюксел.

"Пристигащите в Европа мигранти не трябва сами да избират в коя държава да останат", поясни след срещата и германският канцлер Ангела Меркел. Междувременно испанският премиер Педро Санчес съобщи, че ще има повече средства за справяне с миграцията.

Припомняме, че до 2020 гodina държавите членки на ЕС се очаква да подсилят Европейската гранична служба (Фронтекс). ЕС ще задели и необходимите средства за втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.