ЕС вкара още 10 страни в черния списък на данъчните убежища

ЕС вкара още 10 страни в черния списък на данъчните убежища
Източник: iStock/Guliver

Европейският съюз разшири своя черен списък с данъчни убежища с 10 страни, добавяйки Обединените арабски емирства и Бермудите, въпреки възраженията на мощни държави-членки като Италия, предаде AFP.

Списъкът, който в момента съдържа 15 държави, е съставен през 2017 г. след няколко скандала, включително Панамските досиета и LuxLeaks, които притискаха ЕС да направи повече за борбата с укриването на данъци от мултинационалните компании и богатите.

Седем страни трябва да бъдат преместени от сивия списък, заради неизпълнени ангажименти за реформи. Това са Аруба, Белиз, Бермудите, Фиджи, Оман, Вануату и Доминиканската Република, се казва в изявление на ЕС.

Към тях се присъединяват още три страни, чиито данъчни политики са станали по-агресивни през последните месеци. Това са Барбадос, Обединените арабски емирства и Маршалските острови.

Италия дълго се противопоставяше на добавянето на ОАЕ. Рим искаше да запази емирствата в така наречения сив списък на страните, които се ангажираха да приведат данъчните си закони в съответствие със стандарт, определен от Брюксел.

"Всичко ще бъде решено, когато в ОАЕ бъде прието ново законодателство. Емирствата ще излязат от списъка веднага след това", каза италианският финансов министър Джовани Триа.

Операцията по "назоваване и порицаване" на страни за по-добра данъчна политика идва едва няколко дни, след като черният списък на ЕС за пране на пари бе атакуван от правителствата на страните от блока след включването в него на Саудитска Арабия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.